REGERINGEN
SYNS EN DEL POSITIVA TECKEN FÖR EXPORTEN - HALLBERG (Direkt)

2020-07-08 12:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De handelskonflikter och protektionistiska tendenser som fanns redan före coronapandemin har tyvärr förstärkts under krisen. Samtidigt syns en del positiva tecken på att exportläget förbättras.

Det sade utrikeshandelsminister Anna Hallberg vid en pressträff på onsdagen tillsammans med civilminister Lena Micko.

Hon nämnde ett allt högre tonläge att flytta hem produktion och betonade att regeringen då EU-kommissionen nu ska se över handelspolitiken vill "stå upp för en öppen, rättvis och hållbar handel". Att exporten kommer igång är "helt avgörande" för den ekonomiska återhämtningen.

Anna Hallberg konstaterade att coronaviruset har spridits som "en tornado" genom världsekonomin. Exporten föll till rekordlåga nivåer under våren, men nu har WTO reviderat upp sin syn och spår att världshandeln "bara" ska minska med 18 procent i år.

"Men läget är mycket osäkert, kommer det en andra våg som kan bryta värdekedjor", sade Hallberg, som betonade att Sverige är väldigt exportberoende och när fabriker står stilla i Asien eller Italien påverkar det snabbt svenska exportföretag.

Regeringens prognos är att exporten kommer att minska med 9 procent i år. Hittills i år har varuexporten minskat med 7 procent, enligt utrikeshandelsministern.

Men det har den senaste tiden kommit en del positiva

indikatorer och tecken på stabilisering från exportbolagen och i inköpschefsindex, framhöll Hallberg.

"Exportbolagen tror på en snabbare återhämtning än man gjorde för en månad sedan", sade hon.

Enligt Hallberg har regeringens ökade krediter, via Exportstödsnämnden EKN, spelat en avgörande roll under krisen för att exportföretag ska kunna fortsätta att handla med utlandet. Garantier har ställts ut för omkring 200 miljarder kronor.

Anna Hallberg fick frågor om hur relationerna med de nordiska grannländerna påverkats under coronapandemin och hävdade att relationerna och samarbetet inte skadats i grunden, men att de fått sig "en ordentlig törn".

Länderna måste samarbeta bättre eftersom det är ett allvarligt läge, både av ekonomiska och sociala skäl, framhöll hon.

Civilminister Lena Micko fick en fråga om hur regeringen ser på uppgiften att Region Stockholm vill slippa att betala ut pengar till andra delar av landet på grund av coronakrisen.

Hon svarade att "alla har fått ökade kostnader" på grund av pandemin och att det varit ett "brett beslut om att utjämna i vårt land".

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -