USA
VÄLJARE MER PESSIMISTISKA OM EKONOMISK ÅTERHÄMTNING - FT (Direkt)

2020-07-07 15:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska väljarna är mer pessimistiska om utsikterna för en snabb ekonomisk återhämtning från pandemin, speciellt gäller det för de delstater i södra och västra USA där coronavirusfallen har ökat kraftigt.

Det visar en ny opinionsundersökning som Financial Times låtit göra.

Nästan hälften av sannolika väljare, runt 49 procent, uppgav att de tror att utbrottet kommer att förvärras i deras område den kommande månaden, vilket är en kraftig uppgång från de 35 procent som för en månad sedan sade att pandemin kommer att förvärras. Endast 24 procent sade att de tror att läget kommer att förbättras.

Samtidigt visade den månatliga undersökningen bland sannolika väljare, som FT och Peter G Peterson Foundation gör, att andelen amerikaner som tror att USA:s ekonomi "fullt ut" kommer att återhämta sig inom ett år sjönk från 42 procent till 37 procent. De som uppgav att återhämtningen kommer att ta ett år eller mer steg från 58 till 63 procent.

FT-Peterson-mätningen, som genomfördes i slutet av juni, visade att den kraftigt ökade pessimismen var speciellt uttalad i södra och västra landet, som upplevt en skarp ökning av coronavirusfall efter att de öppnade sina ekonomier i maj.

I södern uppgav 56 procent av de sannolika väljarna att coronaviruset kommer att förvärras i deras område den kommande månaden, vilket även 59 procent i västra USA gjorde, jämfört med bara 29 procent i nordöstra delen av landet, som var värst drabbat i de tidiga faserna av utbrottet i USA.

Nordost var också den enda region som visade en liten förändring för de ekonomiska utsikterna - andelen väljare som trodde att återhämtningen kommer att ta längre än ett år ökade med 6 procentenheter på en månad, medan ökningen i väst var 8 procentenheter.

Enligt Financial Times understryker resultaten den utmaning som president Donald Trump står inför. Trump hade hoppats att hans hantering av ekonomin skulle fungera som en grundbult för hans omvalskampanj mot demokraten Joe Biden.

De flesta nationella opinionsmätningar visar att den tidigare vicepresidenten Biden har en tvåsiffrig ledning över den nuvarande presidenten, vars resultat har lidit på grund av hans hantering av pandemin och civila oroligheter efter mordet på George Floyd. Trenden har varit speciellt märkbar i syd och väst, där stater som Florida, Texas, Georgia och Arizona - alla där Trump vann över Hillary Clinton för fyra år sedan - har drabbats speciellt hårt av det nya utbrottet och sett stödet för presidenten falla under 2016 års nivåer.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -