TYSKLAND
LÅNG VÄG TILLBAKA FÖR INDUSTRIPRODUKTION - ANALYT (Direkt)

2020-07-07 09:46

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den tyska industriproduktionen rekylerade upp 7,8 procent i maj, efter ett kraftigt ras i mars-april. Det var en rekordstor uppgång, men ändå svagare än väntat. Analytiker påpekar att det fortsatt är en bra bit kvar till förkrisnivåerna i februari, men att de inhemska delarna i den tyska ekonomin går bättre.

"Även med uppgången i maj är den tyska industriproduktionen fortsatt långt under förkirsnivåerna. Men med en detaljhandel som ökar snabbare tar den ekonomiska aktiviteten totalt sett fart lite snabbare än vi räknat med", skriver Capital Economics i en kommentar.

De noterar att industriproduktionen även efter majuppgången är runt 19 procent lägre än den var i februari, före coronakrisen. De påpekar vidare att uppgången drevs mycket av bilar, där produktionen mer än tredubblades från i april.

Även med en väntad fortsatt uppgång i juni kommer industriproduktionen att vara väl under februarinivåerna, fortsätter Capital Economics, men det faktum att detaljhandeln i maj var närmare 4 procent över förkrisnivån gör ändå att de kommer att revidera upp sin BNP-prognos för Tyskland i år.

ING tyckte att den rekordstora uppgången i industriproduktionen var en "besvikelse".

"Rekylen för industriproduktionen i maj var under förväntningarna och visar att en återgång till normalitet inte kommer att bli enkel", skriver de.

De påpekar att produktionen fortsatt är långt under nivåerna i februari, fordonsproduktionen hela 50 procent lägre, och att mycket talar för en ganska skakig återhämtning för den tyska industrin, efter den första V-formade rekylen när nedstängningarna lyfts.

"Med vissa stora handelspartners som fortsatt med full kraft påverkas av viruset och risken för en andra virusvåg (och nedstängning) i många länder, kommer en återgång till förkrisnivåerna för den tyska industrin inte att bli enkel", skriver ING.

Samtidigt noterar även de att den inhemska efterfrågan ser starkare ut, särskilt hushållens konsumtion, som nu är tillbaka nära förkrisnivåerna, medan industrin och exporten halkar efter.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -