SAAB
STARTAR PRODUKTION AV GRIPEN I BRASILIEN (Direkt)

2020-07-07 15:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Försvarsföretaget Saabs första anläggning för tillverkning av Gripen E/F utanför Sverige, Saab Aeronáutica Montagens (SAM) i São Bernardo do Campo i Brasilien, startar nu sin flygplansproduktion.

Det uppger Saab i ett pressmeddelande.

Anläggningen tillverkar delar till Gripen som sedan kommer att levereras för slutmontering till Embraers fabrik i Gavião Peixoto i Brasilien samt till Saab i Linköping.

Stjärtkonen och framkroppen till den ensitsiga versionen av Gripen, alltså Gripen E, är de första delarna som börjar produceras på SAM. Därefter kommer även luftbromsarna, bakkroppen, vingboxen och framkroppen till den tvåsitsiga versionen, Gripen F, att tillverkas där.

"Det här är en del av tekniköverföringsprogrammet inom Gripen-projektet. Vi har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning på arbetsplatsen av brasilianska ingenjörer och montörer på Saab i Linköping och härigenom kunde vi etablera en avancerad produktionslinje hos SAM, enligt samma höga standarder som vi har i vår fabrik i Sverige", säger Jonas Hjelm som är chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

För närvarande har SAM mer än 70 medarbetare, varav hälften deltar eller har deltagit i tekniköverföringsprogrammet i Sverige.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -