RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE AUD EFTER RÄNTEBESKED (Direkt)

2020-07-07 10:40

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn har stärkts något på tisdagen när dragkampen mellan starka ekonomiska data och stigande antal fall på flera håll fortsätter.

Marknaden följer utvecklingen av antalet virusfall noga och då särskilt den oroande ökningen i USA och Indien. Hittills verkar dock marknaden vara av åsikten att nya nedstängningar inte kommer att vara nödvändiga. Flera ekonomiska bedömare pekar bland annat på att antalet fall visserligen ökar, men att antalet dödsfall inte har följt med uppåt i samma utsträckning.

"Det värsta är sannolikt över, men en snabb och stadig återhämtning kan inte ses som base case", sade Terence Wu vid OCBC Bank i ett marknadsbrev, enligt Reuters.

Australiendollarn var något svagare efter att landets centralbank på tisdagen lät räntan ligga kvar på 0,25 procent.

RBA-chefen Philip Lowe sade i ett uttalande att den globala ekonomin har upplevt en allvarlig nedgång till följd av åtgärderna för att dämpa spridningen av covid-19.

Många indikatorer visar nu på förbättring, vilket antyder att det värsta är bakom oss, tillade han.

"Trots tecken på ekonomisk återhämtning så är naturen och takten på återhämtningen fortfarande högst oklar. Osäkerheter inom hälsosituationen och den ekonomiska framtiden gör att hushåll och företag är fortsatt vaksamma, vilket påverkar konsumtion och investeringar", skrev RBA.

De penning- och finanspolitiska stimulanserna har hjälpt och kommer troligen att behövas en tid framöver.

"Direktionen åtar sig att göra vad som krävs för att stötta jobb, inkomster och företag för att säkra att Australien står väl rustat för en återhämtning", skrev RBA.

De kommer inte att höja räntan förrän framsteg har gjorts mot full sysselsättning och de är säkra på att inflationen kommer att ligga inom målintervallet på 2-3 procent.

Tysk industriproduktion steg 7,8 procent i maj efter ett kraftigt ras under de två föregående månaderna. Det innebar en rekordstor uppgång, men var ändå svagare än väntat.

Analytiker påpekar att det fortsatt är en bra bit kvar till förkrisnivåerna i februari, men att de inhemska delarna i den tyska ekonomin går bättre.

"Även med uppgången i maj är den tyska industriproduktionen fortsatt långt under förkirsnivåerna. Men med en detaljhandel som ökar snabbare tar den ekonomiska aktiviteten totalt sett fart lite snabbare än vi räknat med", skriver Capital Economics i en kommentar.

De noterar att industriproduktionen även efter majuppgången är runt 19 procent lägre än den var i februari, före coronakrisen. De påpekar vidare att uppgången drevs mycket av bilar, där produktionen mer än tredubblades från i april.

I Sverige sjönk produktionsvärdet i hela näringslivet med 10 procent i maj, jämfört med samma månad året före. Jämfört med föregående månad sjönk produktionsvärdet med 0,4 procent.

SCB noterade att motorindustrin var den industribransch som hade det största negativa bidraget till näringslivets utveckling. Industrin för petroleumprodukter var den industribransch som hade det största positiva bidraget till näringslivets utveckling

Statens betalningar resulterade i ett underskott på 56,5 miljarder kronor i juni. Riksgäldens egen prognos pekade mot ett underskott på 70,5 miljarder kronor.

Skillnaden mot prognos berodde till största delen på att skatteinkomsterna var cirka 10 miljarder kronor högre än väntat. Statistik som visar effekterna inom de olika skatteslagen saknas ännu, men Riksgälden noterar att statistik för maj månad bland annat visade att inbetalningarna av löneskatter och bolagsskatt var högre än beräknat

Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, sade att såväl näringslivets produktion i maj som statsbudgetens utfall i juni talar för att det stora fallet i den svenska ekonomin är över och att det nu stundar en återhämtning.

"Man får läsa det positivt på så sätt att produktionsdata visar att det stora tappet i april bromsas upp i maj. Visserligen sjönk produktionen lite men tillsammans med att industriorder är på väg upp är det en ganska tydlig indikation på att fallet är över och att man nu kan börja tro på en återhämtning", säger han.

              tisdag kl 10.35 (måndag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:2932  (9:2692)  EUR/USD    1:1277 (1:1317)
EUR/SEK   10:4822 (10:4885)  USD/JPY    107:66  (107:58)
Ty obl 2    -0,68   (-0,68)  Ty obl 10   -0,45   (-0,43)
US obl 2     0,16    (0,14)  US obl 10    0,66    (0,70)
Sv obl 2    -0,36   (-0,36)  Sv obl 10   -0,07   (-0,06)

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -