Odin Global C
Ökad exponering mot e-handel och mjukvara för Odin Global under första halvan av 2020 (Finwire)

2020-07-07 10:14
Trots en börsmarknad som under juni blev betyligt mer avvaktande och försiktig än föregående månad, talar allt mer för att världsekonomin överlag går åt rätt håll. Det skriver förvaltarna till Odin Global i sitt nyhetsbrev för första kvartalet.

Genom till exempel massiva stimulanser, välkapitaliserade företag och en begynnanande tillväxt menar förvaltarna att förutsättningar för aktier som tillgångsslag fortsatt är goda.

Trots mars stora ras på marknaden, skriver förvaltarna att årets höga volatilitet också skapat möjligheter.

"Även om börsens svängningar har varit smärtsam för många har den öppnat upp för en rad intressanta möjligheter för oss. När vi summerar första halvåret 2020 konstaterar vi att fler förändringarna gjorts i portföljen än normalt. Årets svarta svan – som ändå får sägas vara den globala nedstängningen – har fått oss att i många fall utvärdera bolagens affärsmodeller utifrån helt nya perspektiv."

Under årets första halva ökade fonden sin exponering mot mjukvara och e-handel. I portföljen tog man in Microsoft, Amazon, Dassault och Visa. Köpen gjordes möjliga genom att man avyttrade hela innehavet i sydrafrikanska Bidvest och minskade i Bidcorp. Enligt förvaltarna slår coronaviruset mycket hårt mot sydafrikas redan svaga ekonomi och man ser bättre möjligheter på andra tillväxtmarknader.

I framtiden bedömer förvaltarna att avkastning på marknaden främst kommer ges av resultattillväxt och utdelningar, framför multipelexpansioner. Att vara exponerad mot kvalitativa bolag med fina tillväxtutsikter kommer därför bli oerhört centralt och enligt förvaltarna går detta i linje med hur man arbetat med fonden de senaste tio åren.

Förvaltarna avslutar med att berätta hur portföljen är positionerad för framtiden.

"Vi har byggt upp en diversifierad portfölj av kvalitetsbolag med fina tillväxtutsikter, robusta affärsmodeller och kvalitativa ledningar. Det eliminerar självklart inte alla risker men gör åtminstone att vi sover gott om natten och ser med tillförsikt på framtiden."

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -