HANDEL
TIDIGA TECKEN STABILISERING AV VÄRLDSHANDELN - OXFORD (Direkt)

2020-07-07 14:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Världshandeln har minskat kraftigt till följd av coronakrisen, men indikatorer för juni antyder tidiga tecken på en stabilisering.

Det skriver Oxford Economics i ett marknadsbrev.

"Den kraftiga nedgången i världshandeln under de senaste månaderna är jämförbar med den som skedde under den globala finanskrisen. Men tidiga indikatorer från juni pekar mot tidiga tecken på en stabilisering", skriver de.

Coronakrisen har fått stora effekter på världshandeln, som i april minskade med 12 procent från i mars och med 16 procent från april 2019. Fallet var det största någonsin en enskild månad, större än under finanskrisen, även om nedgången i årstakt som värst var 19 procent den gången.

Oxford Economics räknar med ett ännu större fall i årstakt i maj, viket antyds av vägledande statistik för maj, som data över flygfrakter och containertrafik, liksom statistik från enskilda länder. För juni däremot antyder den än så länge ganska knapphändiga data som finns tillgänglig en stabilisering.

Exporten från Sydkorea, en tidig ledande indikator för världshandeln, steg till exempel i juni liksom olika enkätundersökningar över exporten från stora länder som USA, Kina och Tyskland. Även högfrekventa data, som hamntrafik, råvarupriser och aktiekursen för det danska transportkonglomeratet Maersk, som transporterar runt 20 av all handel till sjöss, antyder samma sak.

"Vår huvudprognos är att världshandeln börjar växa igen under det tredje kvartalet, men nedgången i handeln med varor och tjänster under 2020 ändå fortfarande att vara stor, 12 procent. Dessutom kommer faktorer som förnyade virusutbrott, fortsatt social distansering och 'finansiella blåmärken' från lågkonjunkturen att tynga handeln på medellång sikt", skriver Oxford Economics som inte tror att världshandeln med varor är tillbaka på nivåerna i slutet av 2019 förrän i början av 2022, och för tjänstehandeln inte förrän 2024.

Bild: Världshandeln till och med april

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -