EU-PROGNOS
SVENSK EKONOMI VÄNTAS ÅTERHÄMTAS 2H 2020 (Direkt)

2020-07-07 10:00

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Sveriges reala BNP väntas visa ett kraftigt fall för andra kvartalet 2020, men en återhämtning väntas under andra delen av året. Under 2021 bedöms den ekonomiska tillväxten åter bli positiv då hindren långsamt avtar och ekonomierna i de främsta handelsländerna återhämtar sig.

Det skriver EU-kommissionen i sin ekonomiska prognos som publicerades på tisdagen.

BNP väntas minska med 5,3 procent i år och öka med 3,1 procent nästa år. I prognosen den 6 maj väntades BNP minska med 6,1 procent i år och öka med 4,3 procent nästa år.

Kommissionen noterar att den svenska ekonomin visade en rätt robust utveckling under första kvartalet i år, trots att covid-19-pandemin initierade en skarp nedgång i aktiviteten från mitten av mars och framåt. Positiv nettoexport bidrog till en real BNP-tillväxt på 0,1 procent under kvartalet.

Men trots att endast vissa begränsningar infördes för att motverka smittspridningen drabbades både efterfråge- och utbudssidan av ekonomin. Samtidigt som mindre restriktiva åtgärder bidrog till att dämpa den omedelbara effekten på ekonomin, speciellt inhemskt orienterade branscher, upplevde exportindustrin kraftiga nedgångar i produktionen då gränsöverskridande leveranskedjor stördes.

"De osäkra efterfrågeutsikterna och lägre kapacitetsutnyttjande bör leda till en skarp nedgång i kapitalbildningen i år. Investeringar i utrustning väntas också lida, eftersom det är den investeringskategori som reagerar starkast på konjunkturcykeln", skriver kommissionen.

Betydande jobbförluster och osäkerhet, liksom påverkan från restriktioner, leder till lägre privatkonsumtion och det kraftiga fall i ekonomisk aktivitet som förutspås för Sveriges främsta handelspartners väntas leda till en stor nedgång för exporten.

Den krympande ekonomin, kraftigt lägre energipriser, stabiliseringen av kronan och senarelagda löneförhandlingar väntas dämpa pristrycket i år. Dessa dämpande faktorer väntas väga tyngre än högre livsmedelspriser, som väntas vara fortsatt höga på grund av oförändrad efterfrågan och flaskhalsar i produktion och utbud.

HIKP-inflationen sjönk till omkring 0 procent i april och maj och väntas ligga på i genomsnitt 0,6 procent för året som helhet. Under 2021 väntas baseffekter från energipriserna och en starkare inhemsk efterfrågan bidra till att inflationen stiger till 1 procent, men den underliggande inflationen väntas dämpas ytterligare på grund av lägre kapacitetsutnyttjande och dämpade löneökningar.

"En andra pandemivåg i Sverige eller dess främsta handelspartners är den huvudsakliga nedåtrisken mot BNP-prognosen för Sverige", skriver kommissionen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -