EU-PROGNOS
ÅTERGÅNG TILL BUDGETREGLER BÖR VÄNTA - GENTILONI (Direkt)

2020-07-07 11:30

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU måste undvika en double dip recession och inte återgå till budgetdisciplin alltför tidigt.

Det sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni vid en presskonferens på tisdagen då han presenterade kommissionens sommarprognos.

Under coronakrisen har EU suspenderat budgetreglerna i stabilitetspakten genom att använda en säkerhetsklausul i "en allvarlig ekonomisk nedgång". Länderna får alltså överskrida 3-procentsgränsen för budgetunderskott i år.

Frågan är när budgetreglerna åter ska träda in.

"Det blir en lång diskussion som inte blir lätt. Beslutet blir nästa vår", sade Paolo Gentiloni.

Han själv lutade åt tolkningen som Europeiska finanspolitiska nämnden lade fram i onsdags.

EU bör suspendera budgetreglerna tills BNP har återvänt till nivån före coronakrisen, inte redan när ekonomin börjar växa igen, föreslog nämnden.

"Och tillväxten måste nå upp till den nivån i alla länder, inte bara vissa länder", sade Paolo Gentiloni.

Han förutsåg en allmän debatt om budgetreglerna och EU:s budgethållning nästa vår. Krav har rests på att taket för statsskulden på 60 procent av BNP bör höjas.

Paolo Gentiloni sade att låg statsskuld är en fortsatt fråga för EU-länder på medellång och lång sikt, men inte högsta prioritering för de kommande veckorna och månaderna.

Strax före coronapandemins utbrott i Europa, presenterade kommissionen den 5 februari en utvärdering av budgetreglerna för att starta en debatt. Denna debatt har dock lagts på is under pandemin.

Vid presskonferensen försvarade Paolo Gentiloni kommissionens kritiserade metod för att fördela stöd från återhämtningspaketet.

EU-ledarna förkastade återhämtningspaketet vid toppmötet på midsommarafton och ska göra ett nytt försök vid ett extra toppmöte den 17-18 juli.

Kommissionens metod använder arbetslösheten 2015-2019, BNP och befolkningsstorlek för att fördela 560 miljarder euro från en återhämtningsfond, inte verklig ekonomisk skada som coronakrisen orsakar.

Metoden innebär att Italien och Spanien får störst tilldelning, men även Polen får en stor del. Detta trots att tisdagens prognos spådde att Polens ekonomi är en av de som påverkas minst. BNP minskar med 6,0 procent i år och stiger 4,0 procent nästa år, enligt prognosen.

Paolo Gentiloni sade att ingen metod är perfekt men att kommissionens fördelningsnyckel använder solida data och inte prognoser som ändras hela tiden.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel uppges arbeta på en kompromiss inför toppmötet den 17-18 juli där 70 procent av pengarna fördelas enligt kommissionens metod. Återstående 20 procent ska då fördelas 2022 och 2023 baserat på verklig ekonomisk skada.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -