Ericsson
Ericssons 5G-utrustning innehåller komponenter från företag med koppling till Kinas militär - News (uppdatering) (Finwire)

2020-07-07 13:03
(Uppdatering avser Ericssons kommentar på artikeln längre ned)

Ericsson använder viktiga komponenter i sin 5G-utrustning från ett samriskföretag ihop med kinesiska statsägda Panda Electronics. Det handlar om samma Panda Electronics som USA:s försvarsdepartement, Pentagon, har på sin lista över 20 kinesiska företag med militärkopplingar till Kina, skriver australiska News.

Att News lyfter fram detta beror på att samriskföretaget tillverkar den 5G-antennutrustning som de australiska mobiloperatörerna Telstra och Optus använder.

Uppgifterna blir ännu mer anmärkningsvärda när man tar i beaktning att Panda ska ha nära kopplingar till Huawei, enligt The Washington Post. Tidningen påpekar att företagen har samarbetet kring en rad projekt de senaste åtta åren.

Huawei är sedan tidigare svartlistad av USA för spionagemisstankar åt Peking. Ericsson, och Nokia, har därför i västerländska ögon betraktats som de säkra alternativen till Huawei.

News har sökt Telstra och Opus för kommentar.

Ericsson har kontaktat Finwire och valt att förtydliga en rad påståenden i artikeln som ska vara felaktiga.

Enligt Ericsson förekommer det inte några komponenter från företag med koppling till Kinas militär.

”Panda Electronics Group, som är ett av bolagen på USAs försvarsdepartements lista, äger Nanjing Panda Electronics, som i sin tur är en av flera minoritetsägare i Ericssons tillverkningsenhet Nanjing Ericsson Panda Electronics. Ericsson är majoritetsägare och kontrollerar verksamheten. Ericsson använder inga produkter eller komponenter från Panda Electronics Group i sin tillverkning”, skriver bolaget.

Vidare säger Ericsson att komponenterna i 5G-utrustningen är från ett samriskföretag som är en produktionsenhet och inte en leverantör av komponenterna. Produktionsenheten i Nanjing ägs till 51 procent av Ericsson som därmed utövar kontroll över verksamheten.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Ericsson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -