EMU
CENTENO VILL SE FLEXIBEL ÅTERGÅNG TILL BUDGETREGLER - FT (Direkt)

2020-07-07 07:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) EU bör undvika att "blint" återgå till att tillämpa budgetreglerna i stabilitetspakten efter coronakrisen, då det kan utlösa en ny recession.

Det säger Mario Centeno, avgående ordförande för eurogruppen, till Financial Times.

Han tycker att regeringarna bör använda den tillfälliga pausen i regelverket för att se över regelboken, och då i synnerhet gränsen på 60 procent av BNP i offentlig skuldsättning.

"Det som är viktigt för finanspolitiken i Europa kommande månader och år är det sätt som vi styr processen av en återgång till att tillämpa reglerna på ett sätt som undviker recession", sade han.

Skulderna i euroområdet väntas stiga till 102 procent av BNP i år i spåren av stimulansåtgärder.

Marcio Centeno sade att krisen kommer att leda till ökade såväl offentliga som privata skulder, och det kommer att kräva en rejäl investeringssatsning.

"Detta är sant för alla länder. Att tillämpa reglerna blint kan vara orealistiskt under sådana omständigheter, och skada trovärdigheten i ramverket", sade han.

EU-kommissionen lanserade en konsultation om stabilitets- och tillväxtpakten förra året och Centeno tycker att de bör fortsätta sitt arbete och presentera idéer att diskutera efter sommaren.

Eurogruppen ska vid sitt möte på torsdagen välja en ny ordförande. De tre kandidaterna är Spaniens ekonomiminister Nadia Calvino, Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna och Irlands finansminister Paschal Donohoe.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -