DETALJHANDEL
INGEN SMITTRISK UTAN ANSIKTSMASK I BUTIKER - WHO (Direkt)

2020-07-07 17:07

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Eftersom inga personer möts på nära avstånd i en kvart i butiker så utgör sådana besök ingen smittorisk varken med eller utan ansiktsmask.

Det säger österrikaren Clemens Auer, som är en av medlemmarna i WHO:s råd, till tyska Welt.

I hans hemland har regionen Oberösterreich på tisdagen meddelat att allmänna krav på ansiktsmask, även i butiker, införs från och med på torsdag efter att antalet covid-fall ökat. Sedan mitten av juni behöver annars kunder och anställda i österrikiska butiker inte längre använda ansiktsmasker.

Clemens Auer framhåller att ökningen av virusfall i vissa delar av Österrike har att göra med klusterspridning till följd av att folk bor eller arbetar väldigt nära inpå varandra. Borttagandet av ansiktsmaskkrav i butiker har således inte medfört en ökad smittspridning i Österrike.

Ansiktsmasker i butiker kan ändå vara vettigt då det psykologiskt ökar folks uppmärksamhet. Masker är enligt Clemens Auer högst lämpligt att använda på ställen där folks möts under längre tid i nära kontakt med avstånd på under en meter.

"Det kan handla om på bussar eller tåg", säger han.

I Tyskland har förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern nyligen meddelat att ansiktsmaskkravet i butiker slopas. Från tyskt regeringshåll har det dock ansetts varit för tidigt med en sådan lättnad.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -