Medivir
Avtalet med SciLifeLab potentiellt väldigt värdefullt, ser positivt på bolagets utveckling - Medivir-chef (Finwire)

2020-07-06 13:27
Avtalet med SciLifeLab är potentiellt väldigt värdefullt, anser Medivir-chefen Uli Hacksell som ser positivt på bolagets förändrade profil de senaste åren.

Medivir meddelade under morgonen att man har ingått ett forskningssamarbete med SciLifeLab kring potentiella hämmare av Sars Cov-2.

Medivir-chefen Uli Hacksell förklarar att man i avtalet tittar på de substanser i sitt bibliotek för att se om någon kan fungera som utgångspunkt för ett läkemedelsprojekt.

"Det finns ganska breda strukturer av proteasstämmare, så avtalet är potentiellt väldigt värdefullt", säger Hacksell som bedömer att intresset för läkemedelsutveckling inom covid-19 är väldigt stort.

Bolagschefens uppfattning är att man ska vara hoppfull om att det bör komma positiva resultat från de studier på covid-19 som pågår på marknaden, både på vaccinfronten och läkemedelsfronten. Han tillägger dock att läkemedelsutveckling är en långdragen process.

Hacksell betonar samtidigt att Medivirs huvudsakliga fokus ligger på levercancersprojektet MIV-818 där man nyligen beviljats särläkemedelsstatus både i Europa och USA.

"Vi tror väldigt mycket på detta preparat", säger bolagschefen.

Vidare diskuteras de förändringar bolaget har gjort de senaste två åren sedan Hacksell tillträdde. Organisationen har kraftigt bantats ned, från 75 anställda till färre än 15 anställda.

"Fokus är väldigt mycket på klinisk forskning. Vi har fortfarande en bred pipeline. Bortsett från MIV-818 kommer vi inte att själva ta vidare dessa preparat utan det sker via samarbeten", förklarar Hacksell.

Genom att lägga ned in-house preklinisk forskning kan man också fokusera på projekt som ligger närmare den kommersiella fasen, och som då snabbare kan generera aktieägarvärde.

Genom att kraftigt banta ned organisationen har burn-raten förbättrats, samtidigt som bolaget jobbar mer virtuellt med konsulter som är experter inom sitt område. Det har blivit mer effektivt och billigare, konstaterar bolagschefen.

Förändringen var jobbig men det var en nödvändig process för att kunna bygga värde på längre sikt, menar vd:n.

Yilmaz Mahshid, tidigare finanschef på Pledpharma, tillträder som ny vd på Medivir i höst.

Carl Becht
carl.becht@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Medivir - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -