MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN (OMS) (Direkt)

2020-07-06 06:03

(Sändes första gången fredagen den 3/7)

MÅNDAG DEN 6 JULI

=================

MAKROSTATISTIK

- USA: ISM tjänste-PMI juni kl 16.00

Efter en kraftig nedgång till 41,5 i april, från 52,5 månaden före, steg ISM:s tjänste-PMI något till 45,4 i maj. Bland utvalda delindex steg exempelvis nya order och nya exportorder, men då till nivåer fortsatt långt under det viktiga 50-strecket som indikerar tillväxt. Index för sysselsättningen visade endast en marginell uppgång från en mycket låg nivå.

För juni månad räknar bedömare med en fortsatt uppgång för tjänste-PMI, till 49,5.

ISM:s industri-PMI återhämtade sig rejält i juni och steg till 52,6, från 43,1 i maj. Utfallet överträffade förväntningarna på 49,5. Samtliga utvalda delindex steg över 50, bortsett från sysselsättningsindex som visserligen steg men bara till 42,1.

TISDAG DEN 7 JULI

=================

- Tyskland: industriproduktion maj kl 8.00

Rasade med nära 18% m/m i april jämfört med månaden före, efter ett fall på cirka 9% i mars. Räknat från ett år tidigare var fallet i april ännu större, -25,3%. Mest brutalt var det för fordonsindustrin, nästan -75%.

I maj väntas produktionen ha stigit med drygt 10% m/m.

Commerzbank skriver i ett kundbrev att både produktion och order väntas ha stigit avsevärt i maj.

"Även om nivåerna före krisen fortfarande är långt borta bör detta initialt lyfta förhoppningarna om en snabb ekonomisk återhämtning", skriver banken.

De lyfter fram att statistik visat att bilproduktionen i maj var tillbaka runt 40% av föregående års snitt, efter att i princip stått stilla i april.

"Bara detta bör få industriproduktionen att öka med nästan 5%. Eftersom produktionen i andra sektorer antagligen också har lyfts märkbart, räknar vi med att uppgången i tillverkningsindustrin antagligen till och med är starkare än 10%. Vi räknar också med att nya order och exportorder har vuxit med 10% jämfört med den föregående månaden", skriver Commerzbank.

- RGK: utfall statens betalningar juni kl 9.30

Att coronakrisen kommer att försvaga statsfinanserna står helt klart och det kommer att bli ett rejält budgetunderskott i år. Frågan är dock hur stort. I maj visade statens betalningar ett oväntat överskott på 10,2 miljarder kronor, till följd av högre skatteinbetalningar än väntat. Det kan dock ha att göra med överskattning av effekten av anstånd på skattekontot. För maj räknar Riksgälden med ett underskott på 70,5 miljarder kronor.

- SCB: produktionsvärdeindex maj kl 9.30

Produktionen i näringslivet sjönk 9,0% y/y i april, vilket också väntas bli botten i coronakrisen. I korten ligger därmed en viss mildring av fallet för produktionen i maj.

TORSDAG DEN 9 JULI

==================

- Tyskland: handels- och bytesbalans maj kl 8.00

I april sjönk den tyska exporten med 24% och importen med 16,5%, jämfört med månaden före. Exportnedgången var klart större än analytiker väntat sig.

Commerzbanks prognos är att exporten återhämtade sig i maj och ökade med 10%.

- SCB: hushållens konsumtion maj kl 9.30

De svenska hushållens konsumtion föll 10,0% y/y i april och med tanke på att i stort sett allt pekar mot att det var botten lär det bli en viss förbättring i maj, även om konsumtionen fortsatt lär sjunka i årstakt.

Swedbank noterar att korttransaktionsdata från de egna kunderna tyder på en mindre negativ utveckling för konsumtionen i maj. Även om en del viktiga utgifter, bland annat för boende, normalt sett inte betalas med kort har korttransaktionerna visat sig vara en ledande indikator för konsumtionen, skriver Swedbank i sitt veckobrev.

- SCB: aktivitetsindikatorn maj kl 10.00

SCB:s nya indikator, som kan liknas vid en månatlig BNP-statistik, ger en tidig bild över aktiviteten i hela ekonomin. Den är dock baserad på ett betydligt mindre underlag än BNP och därför mer osäker. Föll med 7,3% y/y i april. Konsumtionen lär förbättras i maj, men det är lite mer osäkert vad gäller nettoexporten.

- USA: nyanmälda arbetslösa veckodata kl 14.30

Ses numer som en av de viktigaste indikatorerna för att få en aktuell bild av läget på den amerikanska arbetsmarknaden.

Senaste veckostatistiken visade att antalet nya sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA fortsatte nedåt och sjönk med 55.000 personer till 1,427 miljoner personer. Nedgången var dock inte fullt så stor som analytiker räknat med. Och samtidigt ökade antalet personer som fortsatte att få bidrag lite mer än väntat. Denna statistik släpar efter en vecka.

Deutsche Banks USA-team tror att veckans utfall över antalet nya arbetslösa kommer att vara rätt stabilt. De kommer noga att titta på antalet som fortsatt får bidrag, och då speciellt i de delstater som dragit tillbaka sina öppningsåtgärder.

FREDAG DEN 10 JULI

==================

- Norge: KPI juni kl 8.00

Efter att ha varit nere på 1,8% i december har kärn-KPI legat närmare 3% de flesta månaderna under 2020.

I maj steg de norska konsumentpriserna med 0,2% m/m och 1,3% y/y, medan kärn-KPI-inflationen uppgick till 3,0%, snäppet över förväntningarna.

Nordea räknar med att kärn-KPI ligger kvar på 3,0% i juni, medan Norges Banks prognos är 3,2%.

"Kärn-KPI har varit och kommer att fortsätta vara upphöjd i år, främst på grund av den signifikanta försvagningen av NOK som har resulterat i högre importerad inflation", skriver Nordea i ett kundbrev och varnar för att risken för "ketchup-effekter" från den massiva kronförsvagningen i mars inte ska negligeras.

När norska kronan slutar försvagas och rör sig i motsatt riktning, vilket vi sett de senaste månaderna, kommer den importerade inflationen att dämpas och kärninflationen falla tillbaka mot målet nästa år, bedömer Nordea.

- RB: protokoll från penningpolitiska mötet 30/6 kl 9.30

Reporäntan lämnades som väntat oförändrad men Riksbanken presenterade samtidigt ett nytt stimulanspaket med utökade och förlängda obligationsköp, köp av företagsobligationer samt sänkta räntor och förlängd löptid på den utlåning som görs till bankerna. Riksbanken har också varit tydliga med att det i första hand är via balansräkningen som penningpolitiken kommer att bedrivas framöver. Enligt reporäntebanan kommer reporäntan att hållas kvar på noll hela prognosperioden fram till och med det tredje kvartalet 2023.

I protokollet kommer analytiker bland annat att titta efter i vilken mån dörren är öppen för en sänkning av reporäntan. Nordea spekulerar också i att en möjlighet kan vara att enbart sänka depositräntan, som ECB gjort, och tänker sig att protokollet kanske kan kasta ljus över den möjligheten.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -