RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ FÖRÄNDRINGAR I VÄNTAN PÅ USA-STATISTIK (Direkt)

2020-07-02 10:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Svenska och europeiska räntor handlas i stort sett sidledes, med en svag dragning nedåt, under torsdagsförmiddagen. Kronan har stärkts mot både euron och dollarn.

Det svenska sentimentet förstärkes efter onsdagens PMI-besked samt ett relativt väntat räntebesked från Riksbanken. PMI-utfallet visade en rekordhög månadsförändring. Det återstår att se om de starkare utsikterna för industrin kommer matchas av tjänstesektorn.

I Europa får vi statistik över arbetslösheten i euroområdet för maj. Analytiker spår att arbetslösheten har stigit till 7,7 procent från 7,3 procent månaden före.

I USA var på onsdagen första gången som över 50.000 konstaterade fall av covid-19 noterats. Brist på vårdplatser har blivit ett problem i vissa regioner och många stater reverserar tidigare öppningar av ekonomisk aktivitet.

Protokollet från Feds junimöte som publicerades på onsdagen visar att USA:s centralbank fortsätter överväga om målsatta obligationsräntenivåer ("yield curve control") om penningpolitiken behöver bli mer expansiv. Vidare uttrycktes även stor oro om att det kommer ta lång tid innan ekonomin återhämtas till fullo och att räntan därför kommer att hållas låg en under en lång tid.

Fokus för torsdagen ligger på arbetslöshetsstatistik från USA där arbetslöshetsbeskedet för juni förutspås att addera till en rad av olika data, främst hushållens konsumtion, som kan visa en stark uppstuds i ekonomisk aktivitet.

Däremot har återöppnandet av verksamheter gett upphov till en ökad smittspridning i stora delar av landet. Sedan detta har flera stater dragit ner på lättnader av restriktioner eller skjutit upp dem helt och hållet.

Fed-chefen Jerome Powell bekräftade i veckan att återhämtningen av ekonomisk aktivitet i landet och sade att ekonomin har "påbörjat en viktig ny fas och gjorde det tidigare än förväntat", men underströk sedan att det råder fortfarande mycket osäkerhet samt att virusutvecklingen är den viktigaste faktorn till den framtida ekonomiska aktiviteten.

Trots två månader med positiva arbetsmarknadsbesked är antalet sysselsatta på en nivå som är upp mot 17 miljoner färre än innan coronakrisen. Arbetslösheten förutspås enligt en enkät av Reuters att falla något till 12,3 procent i juni jämfört med 13,3 procent i maj.

Ekonomer från SEB förutspår också från en morgonkommentar att arbetsmarknaden vände i maj och att sysselsättning och arbetslöshet fortsätter att förbättras i juni och gradvis minskade restriktioner talar för att många av de tillfälligt anställda som förlorade jobbet under våren snabbt kan komma tillbaka.

Under torsdagen släpps även besked för antalet nyanmälda arbetslösa för veckan där ekonomer förutspår en minskning till 1,35 miljoner från 1,48 miljoner veckan före.

För att få en tydligare bild om den nuvarande arbetsmarknaden rekommenderar ekonomer att fokusera på statistiken om nyanmälda arbetslösa samt på antalet som får fortsatt arbetslöshetsersättning.

Denna rekommendation kommer från att statistiken på arbetslöshet har visat sig att vara bristande sedan mars efter att människor felaktigt specificerat sin nuvarande arbetssituation.

På onsdagen släpptes ADP-statistik över antal sysselsatta inom den privata sektorn i juni som ökade jämfört med utfallet från maj. Detta beror främst på återöppnandet av fritids- och hotellindustrin.

Amerikanska räntor är likt de svenska och europeiska räntorna relativt oförändrade, men den tioåriga statsobligationen ser dock en nedgång kring 3 punkter.

Dollarn handlas vid 107:4 (107:5) mot yenen och 1:13 (1:12) mot euron.

Kronan har stärkts 6 öre mot dollarn och 3 öre mot euron från onsdagen.

              torsdag kl 10.35 (onsdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:2445  (9:3003)  EUR/USD    1:1294  (1:1227)
EUR/SEK   10:4411 (10:4736)  USD/JPY    107:39  (107:46)
Ty obl 2    -0,66   (-0,66)  Ty obl 10   -0,40   (-0,39)
US obl 2     0,16    (0,16)  US obl 10    0,67    (0,70)
Sv obl 2    -0,36   (-0,35)  Sv obl 10   -0,04   (-0,03)

Olle Helgesson +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -