FED
NY KONKURSVÅG ÖKAR RISK FÖR FINANSKRIS - BULLARD (Direkt)

2020-07-02 07:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En rad konkurser i spåren av coronapandemin kan fortfarande utlösa en finansiell kris, och det finns skäl för centralbanken att fortsätta stötta kapitalmarknaderna.

Det sade James Bullard, Fed-chef i St Louis, i en intervju med Financial Times.

"Vi är fortsatt mitt i krisen. Även om vi kommit förbi den initiala vågen i mars-april så kan smittan fortsatt överraska oss. Utan en mer finjusterad riskhantering vad gäller hälsopolicyn så kan vi få en betydande våg av konkurser och det kan leda till en finansiell kris", sade han.

I alla kriser kan det ske olika vändningar och även om likviditetsläget förbättrats dramatiskt så bör Fed vara redo att behålla sina utlåningsfaciliteter.

Han försvarade programmen för köp av företagsobligationer och sade att även om de är kontroversiella så har marknaderna utsatts för stress och programmen utgör ett betydande skydd även om de inte använts så mycket.

"Idén med alla dessa program är att säkra att marknaderna inte fryser totalt, för det är vad som kan knuffa in oss i en finansiell kris, när handlare inte handlar en tillgång oavsett pris", sade han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -