På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ENERGI
DANSKA REGERINGEN VILL KLIMATSÄKRA MED "VÄTGASÖAR" - SR (Direkt)

2020-06-23 15:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Danska regeringen har hög tilltro till vätgas som ett framtida klimatneutralt drivmedel för både flyg- och annan tung transport och planerar därför att bygga två "energiöar" i Nordsjön och Östersjön för utvinning av så kallad grön vätgas, rapporterar Sveriges Radio.

Vindkraftsbolaget Örsted, som profilerat sig inom havsbaserad vindkraft, har ett utvecklingsprojekt med bland andra Maersk och SAS för avsikt att producera grön vätgas på två så kallade energiöar som bebyggs med stora vindkraftverk utanför Bornholm och i Nordsjön.

Vätgasen produceras på öarna med vindkraftsutvunnen el och vatten som spjälkas i en så kallad elektrolysör - vari vattnet delas upp i sina molekylära beståndsdelar syrgas och vätgas. Efter att vätgas använts i en bränslecell, genom så kallad omvänd elektrolys, återstår endast värme och vatten.

En ledande producent av elektrolysörer är den norska småspararfavoriten Nel, vars börsrusning lett till rubriker i hela Europa. Driften av elektrolysörer, som fortsatt är i sig kostsamma att tillverka, är energikrävande och vätgasen har därför inte nått kommersiellt genomslag ännu.

Den saken spås dock förändras, dels av stordriftsfördelar genom statliga satsningar på elektrolysörtillverkning samt av den alltmer utbredda vind- och solkraften. I USA har den vätgasdrivna lastbilsutmanaren Nikola skördat börsframgångar och intresset har växt. Sedan bolagets aktier sattes på börsen för ett par veckor sedan har kursen gått upp med runt 110 procent.

Den danska ö-utvunna vätgasen kan i första steget användas som drivmedel i bränsleceller, ett område där bland annat svenska Volvoavknoppningen Powercell tagit marknadsandelar. I ett andra steg kan vätgasen slås ihop med koldioxid och bilda elektrobränslet metanol, som kan nyttjas i fraktfartyg eller som flygbränsle, skriver SR.

Koldioxiden ska utvinnas i en anläggning i Köpenhamn, där ett värmeverk och avfallsanläggningar nyttjas.

Den danska satsningen på energiöar har antagits av regeringen, men fortsatt väntar ett avgörande i parlamentet innan klimatprojektet kan påbörjas. Fackförbund och miljöorganisationer har dock ställt sig bakom planerna.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Ørsted - I dag

{point.key}

PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -