SANDVIK
VARSLAR 429 BEFATTNINGAR INOM SMT, SVAG MARKNAD (NY) (Direkt)

2020-06-16 15:33

(Tillägg: de fyra sista styckena)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsföretaget Sandvik varslar 429 befattningar om uppsägning inom affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT). Besparingsåtgärden initieras för att hantera den utmanande marknadssituationen till följd av covid-19-pandemin.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Varslet omfattar 349 befattningar i Sandviken och 80 i Hallstahammar och Surahammar. Varslet omfattar både tjänstemän och kollektivanställda och förväntas träda i kraft från mitten av oktober 2020 i Hallstahammar och Surahammar.

I Sandviken förväntas uppsägningarna träda i kraft tidigast och från mitten av december 2020.

Affärsområdet Sandvik Materials Technology har för närvarande cirka 3.300 anställda i Sverige, varav omkring 2.900 i Sandviken och 380 i Hallstahammar och Surahammar.

"Anledningen till beslutet är den fortsatta osäkerheten vi ser i marknaden till följd av covid-19-pandemin, som tvingar oss att göra volymanpassningar för att positionera bolaget bättre för framtiden. Vi förväntar oss en svag marknad framöver", skriver Göran Björkman som är affärsområdeschef för Sandvik Materials Technology.

Neddragningen av 429 befattningar inom SMT är en av många aktiviteter som pågår globalt inom ramen för de besparingsåtgärder som Sandvik initierade i slutet av mars, uppger Sandviks presschef Martin Blomgren för Nyhetsbyrån Direkt.

"Att vi gör en separat kommunikation idag beror främst på att varslen som lagts idag berör så stor del av SMT i Sverige och i Sandviken. Vi har inte kommunicerat någon ny bedömning vad gäller de totala besparingarna eller kostnaderna", säger Martin Blomgren.

Den 26 mars meddelade Sandvik att bolaget vidtar åtgärder som bland annat ska ge besparingar om cirka 1,5 miljarder kronor 2020. Bolaget initierade också långsiktiga strukturella åtgärder, vilka uppskattas leda till kostnader på cirka 1,4 miljarder kronor, meddelades det då.

"Besparingar på cirka 0,9 miljarder kronor från dessa långsiktiga strukturella åtgärder når full årstakt i slutet av 2021", skrev verkstadsbolaget i slutet av mars.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Sandvik - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -