VIRUS
UPPMÄRKSAMMAD STUDIE OM KLOROKINS FARLIGHET TAS TILLBAKA (Direkt)

2020-06-05 14:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den studie som i förra veckan ledde till att flera större forskningsprojekt kring den kontroversiella malariamedicinen hydroklorokins nytta vid covid-19, som förordats av bland annat USA:s president Donald Trump, har dragits tillbaka av forskningstidsskriften Lancet sedan forskarna backat om vissa resultat.

Tre av fyra forskare har backat om vissa resultat som de inte längre är säkra på har verifierbar kvalitet i den data som ligger till grund för studiens slutsatser, skriver Lancet.

På grund av studien pausade världshälsoorganisationen WHO ett dussintal försök med hydroxyklorokin, som nu kommer återupptas.

Hydroxyklorokin och närbesläktade klorokin är malariamediciner som vissa hävdat går att nyttja i förebyggande syfte mot covid-19. President Donald Trump har hävdat att han tar klorokin dagligen.

Studieresultaten, som nu dragits tillbaka, fastslog att de som behandlades med klorokin löpte risk för död eller problem med hjärtrytm än patienter som inte gavs medicinen, något som vållade stor uppmärksamhet. Studien baserades enligt publikationen på 96.000 sjukhusvårdade covid-19-patienter.

Stephen Evans, professor i epidemiologisk farmakologi vid London School of Hygiene and Tropical Medicine, hävdar i en kommentar för Reuters att beslutet att dra tillbaka studien var riktigt, men att många frågor fortsatt dröjer sig kvar kring hydroxyklorokinets effekter mot covid-19.

"Det är fortsatt så att det behövs resultat från randomiserade studier för att dra trovärdiga slutsatser", sade han.

Osäkerheten i den nu tillbakadragna studien beror på att ett forskningsföretag som försett forskarna med data vägrat öppna datasetet för en fristående granskning, vilket medför att forskarna inte längre säger sig kunna garantera korrektheten i studien. Vd:n bakom bolaget, Surgisphere, var den fjärde i forskarlaget, som för Reuters nekat till att ge en kommentar.

Även New England Journal of Medicine, som också är en anrik och aktad forskningstidning, har nu dragit tillbaka studier där Surgisphere varit inblandade.,

Ett av de bolag som saluför klorokinpreparat är svenska Recipharm, som i mars meddelade tiofaldigad försäljning av läkemedlet efter att det påståtts ge effekt mot coronaviruset.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -