USA
JOBBDATA VISAR SNABBARE ÅTERANSTÄLLNING ÄN VÄNTAT - CAP EC (Direkt)

2020-06-05 15:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den överraskande uppgången, +2,5 miljoner, i antalet sysselsatta i USA tyder på att processen med återanställningar startade tidigare och starkare än väntat än vad som antytts av veckostatistiken över nyanmälda arbetslösa.

Det skriver Michael Pearce, senior USA-ekonom på Capital Economics, i ett kundbrev.

"När fler delstater nu går mot lättnader i nedstängningarna de kommande veckorna, i synnerhet det tätbefolkade nordöstra USA, ser sysselsättningen ut att fortsätta att återhämta sig i juni och framöver, men vi tror ännu att det kommer ta lång tid innan arbetsmarknaden ens är nära att vara tillbaka på pre-virusnivåer", skriver han.

Michael Pearce konstaterar att återöppnande av delar av ekonomin ledde till en omedelbar vändning uppåt i sysselsättningen främst i de tidigare mest drabbade sektorerna. Sektorerna fritid och turism samt detaljhandel stod för omkring hälften av sysselsättningsökningen i maj, men även de flesta andra sektorer noterade ökat antal sysselsatta.

Undantaget var offentlig sektor, där antalet sysselsatta fortsatte sjunka med 585.000 personer i maj, vilket främst speglar att lokala myndigheter minskade antalet lärare.

Enligt Michael Pearce kommer den överraskande snabba återhämtningen för sysselsättningen att öka förhoppningarna om att viruset inte kommer att lämna efter sig samma typ av långvariga skador som recessioner oftast leder till på arbetsmarknaden. Men även om sysselsättningen kan väntas fortsätta öka de kommande månaderna så tyder behovet av fortsatt social distansering även framöver på att det kommer att kvarstå skador på sysselsättningen inom vissa sektorer, och arbetslösheten lär förbli förhöjd under flera år framöver.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -