STORBRIT
EU BÖR ÅTER FÖRBEREDA SIG FÖR HÅRD BREXIT - KÄLLA (Direkt)

2020-06-05 14:57

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Företag i EU bör åter förbereda sig för en hård brexit.

Även i bästa fall, om EU och Storbritannien når ett långtgående handelsavtal, bör företagen förbereda sig på att handelsrelationen ändå ändras avsevärt.

Det sade EU-källor på fredagen efter veckans förhandlingsrunda mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen.

Den brittiska regeringen har hittills motsatt sig en förlängning av övergångsperioden, och därmed en förlängning av tiden för förhandlingarna.

Det betyder att Storbritannien ska lämna inre marknaden och tullunionen vid årsskiftet oavsett om parterna har slutit ett avtal eller inte.

"Ett försiktigt företag förbereder sig för alla förändringar som oundvikligen kommer och även möjligheten av ett avtalslöst utträde", sade en EU-källa.

"Alla måste vara beredda på alla scenarier", fortsatte personen.

Även med ett omfattande handelsavtal kommer skillnaderna att vara stora från dagens friktionsfria handel, påpekade källan.

Situationen påminner om den i slutet på förra året då en hård brexit hotade om inte det brittiska parlamentet ratificerade utträdesavtalet.

En skillnad är att detta utträdesavtal nu finns på plats. Det reglerar åtminstone medborgares rättigheter och relationen mellan Irland och Nordirland.

Vid sin presskonferens tidigare på fredagen sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier att det ligger i sådana förhandlingars natur att en uppgörelse bara nås i sista minuten.

Men han varnade också för att inga betydande framsteg hade gjorts hittills på avgörande områden som rättvis konkurrens och fiske.

Förhandlingarna om det nya avtalet måste avslutas i oktober för att ge tid till ratificering fram till årsskiftet, sade Michel Barnier.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -