RGK
FÖRBEREDER EMISSION AV GRÖN OBLIGATION I AUGUSTI (Direkt)

2020-06-05 13:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Riksgälden förbereder för att emittera en grön obligation i augusti, och man räknar med en volym på omkring 20 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande på fredagen.

Beskedet kommer efter att regeringen tidigare på fredagen beslutat om ramverket för den gröna obligationen och vilka utgifter i statsbudgeten den ska kopplas mot.

"Det finns ett stort intresse för statens gröna obligation och med ramverket på plats ser vi fram emot att ta den till marknaden. Att obligationen får högsta möjliga grönklassning är ett styrkebesked som gör den än mer attraktiv", säger riksgäldsdirektör Hans Lindblad.

Riksgälden bedömer att emissionsvolymen kommer att bli omkring 20 miljarder kronor. Taket för volymen ges av det urval av gröna utgifter som regeringen beslutat om, vilka totalt uppgår till 30 miljarder kronor. Riksgälden tar i beslutet om emissionsvolym också hänsyn till den samlade planen för statens upplåning och marknadsförutsättningarna vid emissionstillfället.

Riksgälden siktar på att genomföra emissionen av den gröna obligationen i augusti förutsatt att det då bedöms vara lämpligt utifrån förhållandena på marknaden. Emissionen görs i svenska kronor under Riksgäldens program för Euro Medium Term Notes (EMTN). Obligationens löptid kommer att fastställas och kommuniceras närmare inpå emissionen. Obligationen emitteras via syndikering, vilket betyder att en grupp banker får i uppdrag att genomföra försäljningen.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -