RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR/USD UPP PÅ OVÄNTAD JOBBRAPPORT (OMS) (Direkt)

2020-06-05 16:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Såväl amerikanska som europeiska räntor steg medan dollarn stärktes på fredagen efter att den amerikanska sysselsättningsrapporten för maj visat sig vara vidare starkare än väntat.

Statistiken gav även ny skjuts åt börserna och oljan, som redan tidigare stigit till över 40 dollar per fat efter länderna inom Opec+ i princip enats om att förlänga avtalet om produktionsminskning med en månad till och med juli.

Tidigare på dagen hade euron fortsatt att stärkas av ECB:s besked på torsdagen, medan kronan fick stöd av uppgifter om fortsatt förbättrat förtroende bland de svenska hushållen.

Den amerikanska jobbrapporten visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA överraskande steg med 2,509 miljoner personer i maj, medan arbetslösheten oväntat sjönk till 13,3 procent, från 14,7 procent månaden före.

Analytiker räknade tvärtom med att sysselsättningen skulle ha sjunkit med 8 miljoner personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle stiga till 19,8 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

Sysselsättningen i den privata sektorn ökade med drygt 3 miljoner personer i maj, väntat var -7,5 miljoner.

Den genomsnittliga timlönen steg 6,7 procent i årstakt, väntat 8,5 procent. Dessutom steg den genomsnittliga arbetstiden till 34,7 timmar per vecka i maj, från 34,2 timmar. Analytikerna väntade sig en nedgång till 34,3 timmar per vecka.

James Knightley, internationell chefekonom på ING, skrev i en kommentar att den amerikanska jobbmarknaden "på något sätt har kommit tillbaka från stupet… trots att ingen av efterfrågeundersökningarna antytt att detta skulle vara det minsta möjligt".

"Ursäkta - detta har tagit lite längre att skriva, har just fallit av min stol och gjort sönder den", skrev Knightley och tillade att detta var så långt från allas förväntningar.

"Det är helt enkelt häpnadsväckande givet den långsamma öppningstakten och det faktum att över 12 miljoner människor ansökte om arbetslöshetsunderstöd under mätveckan", konstaterade han.

Knightley räknar med att det visst tvivel kring statistiken kommer att dröja kvar, "men detta är de officiella siffrorna" och de ser fantastiska ut.

"Det tyder på att den amerikanska ekonomin kan studsa tillbaka väldigt kraftfullt och vi behöver alla massivt revidera våra ekonomiska prognoser", skrev ING-ekonomen.

SEB:s Elisabeth Kopelmann noterade att dessa positiva nyheter tar bort en del av brådskan för ytterligare stimulanser för både Fed och kongressen.

Även Kanadas sysselsättning ökade oväntat i maj, med 290.000 personer mot en väntad minskning med 500.000.

Vid svensk stängning var den amerikanska tvåårsräntan 1 punkt upp till 0,21 procent och den tioåriga 13 punkter högre på 0,93 procent, jämfört med samma tid dagen före.

Den tyska tioårsräntan var samtidigt 6 punkter högre på -0,27 procent, medan den svenska tioåringen stängde 1 punkt upp på 0,06 procent.

På morgonen släpptes statistik som visade att orderingången till den tyska industrin sjönk med 25,8 procent i april, jämfört med i mars, väntat var en nedgång med 19,7 enligt Trading Economics konsensusprognos.

Exportorderingången sjönk till 28,1 procent och den inhemska med 22,3 procent.

Commerzbank skrev i ett kundbrev att den tyska tillverkningsindustrin som väntat gick in i väggen i april, och att det var rätt betydande skillnader mellan olika sektorer. Speciellt hårt drabbades bilindustrin, där orderingången sjönk med mer än 43 procent, medan läkemedelsindustrin klarade sig bäst med -6,6 procent.

"Undersökningens resultat så här långt ger föga hopp om att ordersituationen har förbättrats avsevärt i maj", skrev Commerzbank, och pekade på att speciellt efterfrågan från andra euroländer kommer att utgöra en broms.

Bundesbank skrev däremot i en ny prognos att den tyska ekonomin kommer att återhämta sig efter en "djup recession" under andra kvartalet. Under helåret 2020 väntas BNP falla med 7 procent, men de kommande två åren väntas BNP stiga 3-4 procent.

Buba-chefen Jens Weidmann noterade att regeringens nya stimulansprogram antogs efter att centralbanken färdigställt den nya prognosen och tillade att statsfinanserna "ger ett substantiellt bidrag till stabiliseringen". "Ytterligare stimulanser är också välkommet i ljuset av den rådande situationen", enligt Weidmann.

Här hemma visade KI:s extramätning att hushållsförtroendet, CCI, fortsatte att förbättras under andra halvan av maj. CCI steg till 80,6, från 77,3 i början av månaden, och både mikro- och makro-index bidrog till uppgången.

Dessutom sjönk den uppfattade risken för att själv bli arbetslös de kommande tolv månaderna tillbaka igen, till 1 från 3 i början på månaden.

Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, tyckte det var goda nyheter som tyder på att botten antagligen nåddes i april.

Riksgäldens betalningar visade ett oväntat överskott på 10,2 miljarder kronor i maj, istället för ett underskott på 17,4 miljarder som var Gäldens egen prognos. Överskottet berodde främst på att skatteinkomsterna blev cirka 25 miljarder kronor högre än väntat.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:129 mot dollarn, ned från 1:133 före statistiken, men svagt upp från 1:127 samma tid dagen före, medan dollarn å sin tur stärktes till 109:84 mot yenen (108:8).

Även pundet stärktes trots att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade att inga som helst framsteg gjorts under veckans brexitsamtal. Enligt den brittiske chefsförhandlaren David Frost hade dock förhandlingarna förts i en positiv anda.

Kronan blev på fredagen 5 öre starkare till 10:37 mot euron och 5 öre starkare till 9:19 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -