RÄNTOR/VALUTOR
FORTSATT OPTIMISM, EURON OCH KRONAN STÄRKS (Direkt)

2020-06-05 10:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna stiger i fredagens förmiddagshandel medan euron fortsätter att stärkas efter ECB:s besked på torsdagen. Kronan får stöd av uppgifter om fortsatt förbättrat förtroende bland de svenska hushållen, medan USA-räntorna pekar uppåt inför eftermiddagens sysselsättningsrapport för maj.

Vid 10.10-tiden är den tyska tioårsräntan 3 punkter högre till -0,30 procent, medan den svenska är 1 punkt upp punkter till 0,06 procent.

På morgonen släpptes statistik som visade att orderingången till den tyska industrin sjönk med 25,8 procent i april, jämfört med i mars, väntat var en nedgång med 19,7 enligt Trading Economics konsensusprognos.

Exportorderingången sjönk till 28,1 procent och den inhemska med 22,3 procent.

Commerzbank skriver i ett kundbrev att den tyska tillverkningsindustrin som väntat gick in i väggen i april, och att det var rätt betydande skillnader mellan olika sektorer. Speciellt hårt drabbades bilindustrin, där orderingången sjönk med mer än 43 procent, medan läkemedelsindustrin klarade sig bäst med -6,6 procent.

"Undersökningens resultat så här långt ger föga hopp om att ordersituationen har förbättrats avsevärt i maj", skriver Commerzbank, och pekar på att speciellt efterfrågan från andra euroländer kommer att utgöra en broms.

Bundesbank skrev däremot i en ny prognos att den tyska ekonomin kommer att återhämta sig efter en "djup recession" under andra kvartalet. Under helåret 2020 väntas BNP falla med 7 procent, men de kommande två åren väntas BNP stiga 3-4 procent.

Buba-chefen Jens Weidmann noterade att regeringens nya stimulansprogram antogs efter att centralbanken färdigställt den nya prognosen och tillade att statsfinanserna "ger ett substantiellt bidrag till stabiliseringen". "Ytterligare stimulanser är också välkommet i ljuset av den rådande situationen", enligt Weidmann.

Här hemma visade KI:s extramätning att hushållsförtroendet, CCI, fortsatte att förbättras under andra halvan av maj. CCI steg till 80,6, från 77,3 i början av månaden, och både mikro- och makro-index bidrog till uppgången.

Dessutom sjönk den uppfattade risken för att själv bli arbetslös de kommande tolv månaderna tillbaka igen, till 1 från 3 i början på månaden.

Michael Grahn, Danske Banks chefekonom i Sverige, tycker det är goda nyheter som tyder på att botten antagligen nåddes i april.

Riksgäldens betalningar visade ett oväntat överskott på 10,2 miljarder kronor i maj, istället för ett underskott på 17,4 miljarder som var Gäldens egen prognos. Överskottet berodde främst på att skatteinkomsterna blev cirka 25 miljarder kronor högre än väntat.

Annan statistik under morgonen gav vid handen att norsk fastlands-BNP sjönk 4,7 procent i april, jämfört med föregående månad. I mars sjönk BNP 6,9 procent jämfört med månaden före.

Norska statistikmyndigheten, SSB, noterar att BNP-fallet har varit ovanligt skarpt, nedgången blev dock mindre i april än i mars vilket främst beror på bättre varukonsumtion.

USA-räntorna pekar uppåt i förmiddagens europeiska handel, med tioårsräntan 6 punkter högre till 0,86 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras maj månads amerikanska arbetsmarknadsrapport.

Goldman Sachs räknar med att 7,25 miljoner människor förlorade jobbet i maj, att arbetslösheten steg från 14,7 procent i april till 21,5 procent i maj, och att timlönerna steg med 9,3 procent i årstakt.

"När vi tolkar rapporten kommer vi igen att rikta speciell uppmärksamhet mot antalet och andelen arbetare som är permitterade eller tillfälligt varslade. Om antalet jobbförluster hittills i år fortsatt är koncentrerat till detta segment skulle det öka utrymmet för en snabbare återhämtning på arbetsmarknaden", skriver Goldman Sachs i ett kundbrev.

Trots optimismen på finansmarknaderna varnar Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, i ett kundbrev för att "om den mänskliga och politiska dimensionen av gatuprotesterna inte oroar investerarna bör det faktum att sådana samlingar ökar risken för en förnyad uppgång i coronavirusfall göra det".

På valutamarknaden handlas euron nu kring 1:135 mot dollarn, upp från 1:127 i går eftermiddag, medan dollarn å sin tur stärks till 109:4 mot yenen (108:8).

Pundet stärks på förhoppningar om en att torsdagens ECB-besked om utökade obligationsköp ska bidra till en global ekonomisk återhämtning och hopp om att brexitförhandlingarna ske resultera i en kompromiss om fisket och handelsregler.

Kronan är 3 öre starkare mot euron och 16 öre starkare mot dollarn.

              fredag kl 10.10 (torsdag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:1511  (9:3131)  EUR/USD    1:1350  (1:1269)
EUR/SEK   10:3882 (10:4189)  USD/JPY    109:36  (108:80)
Ty obl 2    -0,60   (-0,62)  Ty obl 10   -0,30   (-0,33)
US obl 2     0,20    (0,20)  US obl 10    0,86    (0,80)
Sv obl 2    -0,25   (-0,25)  Sv obl 10    0,06    (0,05)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -