PROGNOS
KPIF-INFLATION NÅGOT MINDRE NEGATIV I MAJ - INF (Direkt)

2020-06-05 15:13

STOCKHOLM (Direkt) KPIF-inflationen i Sverige väntas ha vänt svagt upp i maj efter det historiska bottenrekordet i april, men den väntas ändå vara tydligt negativ och mycket långt under vad Riksbanken har räknat med för det andra kvartalet som helhet.

Det framgår av Infronts prognosenkät.

KPIF-inflationen väntas ha stigit till -0,3 procent i maj, från -0,4 procent i april, vilket var ett nytt bottenrekord för dataserien. KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, väntas samtidigt ha sjunkit till 0,8 procent från 1,0 procent. Det måttet visade en lägre ökningstakt (0,9 procent) i oktober 2014 och noterades som lägst till 0,3 procent i mars samma år.

Utfallen för april var långt under de 0,44 respektive 1,74 procent som var Riksbankens prognoser, i båda scenarierna, för andra kvartalet i den penningpolitiska rapporten i april, och även klart under de 0,0 respektive 1,3 procent som var analytikernas konsensusprognos.

Även medianen för Riksbankens underliggande inflationsmått föll i april, till 1,0 procent från 1,5 procent i mars. Inflationen enligt de två mått som Riksbanken själva har identifierat som mest användbara för utvärdering av den varaktiga inflationen, UND24 och KPIFPC, var dock något högre, 1,2 respektive 1,8 procent i april, jämfört med 1,5 respektive 1,8 procent i mars.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, skriver i ett kundbrev att energipriserna lär ha fortsatt att pressa ner KPIF-inflationen på årsbasis med mer än 1 procentenhet i maj. Han noterar att energipriserna nu visserligen verkar ha bottnat ur, men de kommer ändå att utgöra en markant nedåtpress på inflationstakten även kommande månader.

Han noterar samtidigt att uppgången i livsmedelspriserna verkar ha stannat upp i maj, men endast temporärt. Torbjörn Isaksson ser tecken på fortsatt uppgång i livsmedelspriserna framöver, vilket också är Nordeas prognos.

Han påpekar vidare att priserna för hotellogi bidrog till att höja KPIF med 0,12 procentenheter i maj 2019. Det lär inte upprepas i år, vilket bidrar till att nu sänka KPIF-inflationstakten i maj 2020.

Olle Holmgren, chefsstrateg på SEB, noterar för sin del att energipriserna steg svagt i maj, efter att ha fallit kraftigt i början av året. Terminspriserna indikerar nu också fortsatt stigande energipriser resten av året och 2021, vilket kommer att sätta ett "relativt stort uppåttryck" på inflationen.

Beträffande majinflationen lyfter Olle Holmgren fram att den nya skatten på plastpåsar bidrar till att höja inflationen med 0,1 procentenhet i maj. För övriga komponenter ser han däremot en mer blandad bild, men han räknar ändå med en stabilisering i tjänstepriserna i maj efter den stora nedgången i april.

Problemet med "icke-existerande" priser, varor och tjänster som saknas på marknaden på grund av viruspandemin, har fortsatt i maj, vilket betyder att SCB fortsätter att räkna fram dessa priser i linje med prisutvecklingen hos andra produkter inom samma aggregat, eller i de fall där en majoritet av produkterna inom ett aggregat inte konsumeras "imputeras" prisutvecklingen utifrån årsutvecklingen inom övriga delar av KPI.

I april "imputerades" totalt 3,1 procent av KPI-korgen med årsutvecklingen, och Torbjörn Isaksson räknar en liknande nivå i maj.

SCB publicerar KPI för maj torsdagen den 11 juni, klockan 9.30.

Bild: prognoser över inflationen

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt

Fredrik Gustavson

Infront Data


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -