POLITIK
M REDO BUDGETFÖRHANDLA MED SD - EXPRESSEN (Direkt)

2020-06-05 07:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Moderaterna siktar inte på att ta över regerandet nu, men är redo senare, och kan då eventuellt budgetförhandla med Sverigedemokraterna.

Det säger Moderatledaren Ulf Kristersson i en intervju med Expressen.

Han säger att det nu under rådande pandemi är uteslutet att försöka fälla Stefan Löfvens regering. Men denna regering vilar på en skör grund och Kristersson säger sig vara redo att ta över om den skulle falla på någon av alla laddade frågor som nu tornar upp sig, med LAS och migrationen som de två mest uppenbara.

Moderaterna är väl förberedda på att det är de och Kristdemokraterna som utgör kärnan i den svenska borgerligheten just nu. De ser gärna fler borgerliga partier, men står permanent beredda på att ta över.

"Vi kan prata med alla partier. Vi skulle ha lätt att lotsa kompromisser genom riksdagen. I den meningen tycker jag att vi har en plan för detta", säger han.

På frågan om Moderaterna kan budgetförhandla med Sverigedemokraterna säger han att frågan är för tidigt väckt.

"Men det är väl den stora lärdomen här, att om man inte har majoritet, det vill säga mer än 50 procent i sin regering, måste man vara respektfull för att det är riksdagen som fattar besluten och då måste man se till att budgeten går igenom riksdagen", säger han.

Det gör man antingen genom att förhandla många olika sakfrågor och få stöd för det eller att man lägger en budget som man vet har goda förutsättningar att gå igenom riksdagen.

Den här regeringen tror att de på sina långt ifrån 50 procent ska kunna diktera villkoren och så blir de förvånade när en riksdagsmajoritet stoppar saker som är dåliga.

Moderaterna kommer att vara beredda att förhandla med alla partier i Sveriges riksdag.

På frågan om Sverigedemokraterna kan få rollen som ett samarbetsparti till en framtida moderatledd regering där man förhandlar om budgeten svarar han:

"Det är ingenting jag utesluter alls, utan jag tror att vi kommer behöva diskutera budgetfrågor med många partier. Ytterst är det alltid regeringen som måste vara säker på att om man lägger en budget så får man igenom den", säger han.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -