IT
MOLNSATSNING SKA MINSKA EUROPAS SILICON VALLEY-BEROENDE (Direkt)

2020-06-05 09:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Frankrike och Tyskland ställde sig på torsdagen bakom en sameuropeiska plan för att kringskära Silicon Valley inom datamolnteknik, skriver Reuters. Amazons, Microsofts och Googles närmast fullständigt dominerande ställning, bland annat med serverhallar i Sverige, ska nu utmanas.

Projektet Gaia-X ska etablera gemensam standard för datalagringsservrar som ska lokaliseras i Europa och följa EU:s strikta dataskyddslagstiftning, enligt en projektmall som presenterades av Tysklands ekonomiminister Peter Altmaier på torsdagen.

I ett tal i Berlin beskrev ministern Gaia-X som en "månflygning" som ska återvinna Europas teknologiska självständighet. Peter Altmaier riktade sig till länder och bolag i Europa, som bjöds in att delta.

Kort senare sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire vid en separat presskonferens i Paris att projektet ska bidra till att stärka det europeiska samarbetet och moderera de negativa effekterna från coronaviruspandemin.

"Vi är inte Kina, vi är inte USA, vi är Europa och vi har våra egna värderingar och våra egna ekonomiska intressen. Dessa vill vi försvara", sade han enligt Reuters.

22 franska och tyska bolag kommer driva projektet Gaia-X i en icke-vinstdrivande organisation. Målet är att skapa ett ekosystem för infrastrukturen som ska börja erbjuda tjänster nästa år.

Enligt analytiker från Gartner kommer den globala marknaden för offentliga molntjänster öka med 17 procent till 228 miljarder dollar under 2020.

Satsningen är alldeles för sent ute, menar analysföretaget, enligt Reuters.

"De ledande molntjänsteleverantörerna har varit snabbfotade och redan byggt upp den här marknaden", sade Gartneranalytikern Rene Buest.

Amazon har via Amazon Web Services (AWS) den i nuläget största marknadsandelen. Bland annat har techkonglomeratet byggt tre serverhallar i södermanländska Västerås, Eskilstuna och Katrineholm.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Amazon.com - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -