Sverige
Pensionerna minskar nästa år enligt Swedbanks beräkningar (Finwire)

2020-06-04 08:23
Den genomsnittliga pensionen kommer nästa år att bli 600 kronor lägre efter skatt på grund av coronapandemins effekter. Det framgår av nya beräkningar från Swedbank.

”Den ekonomiska krisen drabbar inte bara arbetsmarknaden, den påverkar även pensionerna. Pensionskapitalet är placerat i fonder, och påverkas därmed av hur börsen utvecklas. Hur mycket som avsätts till pensionssystemet beror bland annat på hur hög den ekonomiska aktiviteten är i landet. Sjunker aktiviteten, ja då sjunker även avsättningarna till pension och det kan även påverka utbetalningarna enstaka år”, säger Madelén Falkenhäll, ekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

För kvinnor ligger den genomsnittliga pensionen på 15 100 kronor före skatt, vilket efter skatt blir 12 600 kronor. Detta innebär att deras minskning på 600 kronor kommer att vägas upp av ett lika högt belopp under det nya pensionstillägget som är överenskommet för pensioner under 17 000 kronor.

För männen är den genomsnittliga pensionen på runt 22 000 kronor före skatt och efter skatt på 17 100 kronor. Deras pensioner minskar också med 600 kronor nästa år.

”Har man en pension över 17 000 kronor per månad omfattas man inte av pensionstillägget. Även om våra beräkningar bygger på prognoser är det sannolikt att många pensionärer får mindre i plånboken nästa år på grund av coronapandemin”, säger Madelén Falkenhäll.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -