NANOFORM
AKTIEN +25% I PREMIÄREN PÅ FIRST NORTH (Direkt)

2020-06-04 09:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Aktien i det finländska företaget Nanoform steg 25 procent i torsdagens handelspremiär på Nasdaq First North i Stockholm och Helsingfors. I Helsingfors gjordes avslut i intervallet 4:00-4:49 euro, vilket var 16-30 procent högre än teckningskursen på 3:45 euro i nyemissionen på 70 miljoner euro som enligt bolaget blev "kraftigt övertecknad".

Teckningskursen värderade företaget till cirka 150 miljoner euro före kapitaltillskottet. Bolaget tillfördes i storleksordningen 5.000 nya aktieägare.

Ett antal investerare, däribland Keel Capital, Fjärde AP-Fonden och Handelsbanken Fonder, hade åtagit sig att teckna aktier för totalt cirka 45,5 miljoner euro i erbjudandet.

Nanoform erbjuder tjänster inom nanoteknologi samt teknik för läkemedelspartiklar till den globala läkemedelsindustrin. Bolaget siktar på att få upp antalet läkemedel som kommer ut på den globala marknaden genom att öka biotillgängligheten och effektiviteten hos läkemedel, sade Edward Hæggström som är vd för och en av grundarna av Nanoform i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt nyligen.

Under intervjun berättade han samtidigt om vikten av att sköta relationerna med stora aktörer i läkemedelsbranschen under företagets planerade expansion där proof-of-concept-avtal har tecknats med flera företag såsom Astra Zeneca och Orion.

Nanoforms vision är att möjliggöra en betydande ökning av antalet läkemedel som går vidare till kliniska studier och senare når marknaden. Bolagets patentskyddade CESS-teknologi kan enligt Nanoform minska storleken på aktiva substanser och därmed öka möjligheten för potenta läkemedel att tas upp av kroppen. Studier på människa har dock hittills inte gjorts.

"Nanoform försöker adressera ett produktivitetsproblem inom läkemedelsindustrin - det kommer ut för få läkemedel om man jämför med hur mycket pengar det satsas på att försöka få fram nya läkemedel", sade Edward Hæggström.

Bolaget bedömer att det visserligen finns många företag som jobbar kring problematiken med låg biotillgänglighet, men att ingen annan använder samma teknik.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Nanoforms vd Edward Hæggström till höger.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Nanoform Finland Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -