LIVSMEDEL
RISPRIS PÅ REKORDNIVÅ EFTER PARABOLISK UPPGÅNG (Direkt)

2020-06-04 13:43

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det amerikanska priset på råris har ökat kraftigt sedan coronaviruspandemin slog klorna i världsekonomin och har nu nått den högsta nivån någonsin. Exportstopp från flera nyckelproducentländer under pandemikarantänen har tillsammans med ogynnsamt väder bidragit till utvecklingen.

Riskontrakt i första termin handlades upp med ytterligare 7 procent på torsdagen, vilket tog priset till 22:06 dollar per 100 kilo. Under den värsta fasen av finanskrisen 2008-2009 befann sig priset som högst på 21:48 dollar per 100 kilo.

Precis som under prisuppgången för drygt tio år sedan har producentländers hamstring av ris kombinerats med vädermässiga faktorer som lett till att priser i USA och Europa gått upp kraftigt.

Det dåliga vädret har drabbat delar av den thailändska risskörden särskilt hårt, och ett Indien i fortsatt karantän har gjort ont värre för amerikanska och europeiska inköpare.

"Priserna i USA har mer än något annat drivits upp av utbudsproblem. Inrikes i exempelvis Indien och Thailand har priserna kommit tillbaka ned till nivåer som vid krisens utbrott", skriver lantbruksinstitutionen på universitetet i Arkansas, USA:s främsta risproducerande delstat, i en rapport.

Nyckeln blir när Indien, som är världens främsta exportör, kan resa sig ur karantänen och återuppta exporten, enligt Arkansas-universitetet.

Samtidigt beskriver rapporten att det noteras en ökning i lokal amerikansk produktion, i en tid då lönsamheten för sojabönder gått ner som en följd av handelskriget mellan USA och storimportören Kina.

"Alla ekonomiska faktorer finns där för risodling och vi kommer mest troligt se en fortsatt ökning i antalet risodlingar lokalt. Om det är ett gyllene tillfälle återstår dock att se. Det är fortsatt en allmänt riskabel prismiljö för bönder, men det ser värre ut för majs och bomull än för sojabönor och ris", skriver forskarna i rapporten.

Bild: Priset på råris de senaste tre månaderna

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Axfood - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -