FI
BOLÅNTAGARE HAR BRA MARGINALER, KLARAR HÖG ARBETSLÖSHET (Direkt)

2020-06-04 08:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Restriktionerna för att minska coronavirusets skadeverkningar har bland annat resulterat i stigande arbetslöshet. Försämrade framtidsutsikter har även gjort att värdet på hushållens tillgångar blivit mer osäkra och att hushållens förväntningar på bostadsprisutvecklingen har dämpats markant.

Det konstaterar Finansinspektionen (FI) i den finansiella stabilitetsrapport som publicerades på torsdagen.

"Det kan resultera i att hushållens ekonomiska framtidstro dämpas. Svagare förutsättningar för hushållen bidrar till att minska efterfrågan i ekonomin, vilket i sin tur kan fördjupa den ekonomiska nedgången ytterligare", skriver FI.

Enligt FI har dock en sund kreditprövning, låga räntor och regleringar som bolånetak och amorteringskrav bidragit till att bolånetagare i regel har bra marginaler i sin ekonomi. En stor del av dem klarar därför sina lånebetalningar även under allvarliga ekonomiska utmaningar.

Därutöver bidrar också de åtgärder som regeringen infört i nuvarande situation till att underlätta för de hushåll som är direkt påverkade av krisen.

"Även i ett fall då arbetslösheten gradvis stiger upp till en nivå på 14 procent till 2021 är det en begränsad andel låntagare som får ett underskott mellan inkomster och utgifter", skriver FI.

Enligt FI:s beräkningar förväntas andelen bolånetagare med underskott i detta scenario bli 1,85 procent. Om bolånetagare med små marginaler inte behöver amortera minskar den andelen till 1,5 procent.

FI påpekar vidare att amorteringskraven ökar hushållens långsiktiga motståndskraft så att de är bättre rustade för en ekonomisk nedgång.

"När en nedgång kommer kan motståndskraften öka om hushållen minskar på det sparande som amorteringar innebär och i stället sparar i mer likvida former. Det bekräftas av FI:s analys", skriver FI.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -