FED
OFÖRÄNDRAD RÄNTA 10/6, ANDRA ÅTGÄRDER MÖJLIGA - PROGNOS (Direkt)

2020-06-04 12:52

STOCKHOLM (Direkt) Federal Reserve väntas inte röra styrräntan vid FOMC-mötet den 9-10 juni, men andra typer av penningpolitiska lättnader kan inte uteslutas. Samtidigt riktas stort intresse mot ledamöternas nya prognoser för utvecklingen för ekonomin, inflationen och styrräntan, för första gången sedan december.

Vid mötet den 28-29 april lämnades målet för Fed funds oförändrat på 0,00-0,25 procent, detta efter att räntan sänkts kraftigt vid två mötestillfällen utanför ordinarie mötesschemat i mars.

Kommittén inledde då sitt pressmeddelande med ett budskap om att "Federal Reserve åtar sig att använda samtliga tillgängliga verktyg för att stödja USA-ekonomin i de utmanande tiderna, och därmed stödja sina mål om maximal sysselsättning och prisstabilitet".

Kommittén åtog sig också att fortsätta att bevaka verkningarna av inkommande information, inklusive information relaterad till allmänhetens hälsa, liksom den globala utvecklingen och den dämpade inflationen. Och man "kommer att använda sina verktyg vid behov för att stödja ekonomin".

Vid den efterföljande presskonferensen konstaterade Fedchefen Jerome Powell att det är tydligt att coronavirusets effekter på ekonomin kommer att bli allvarliga. Han sade också att ha trodde att Fed kommer att behöva göra mer, men också att ekonomin behöver stöd av "alla".

Powell sade också att Fed inte kommer att ha någon brådska med att dra tillbaka stimulansåtgärderna eller att höja räntan.

"Vi kommer att vänta tills vi är helt säkra på att ekonomin är väl på väg mot återhämtning", innan stödåtgärderna dras tillbaka, sade han.

I ett anförande den 13 maj framhöll Jerome Powell att finanspolitiken kommer att behöva ge mer stöd för att säkra att de policyansvarigas initiala respons inte går förlorad. Han upprepade då också Fed är redo att använda sina verktyg, men kastade också en skopa kallvatten över förväntningar om att Fed skulle kunna sänka styrräntan till negativa nivåer, förväntningar som försiktigt börjat prisas in på terminsmarknaden dagarna före Fedchefens anförande.

"Kommitténs bedömning om negativa räntor har inte ändrats. Det är inget som vi tittar på", sade Jerome Powell.

Bland ekonomer var förväntningarna om negativ Fedränta redan tidigare mycket begränsade, och efter Fedchefens tydliga besked blev de ännu mindre även om vissa ekonomer trots allt inte helt utesluter det i extrema fall.

"Om vi kommer till en punkt där det är tydligt att viruset är under kontroll, men efterfrågan i USA helt enkelt inte materialiseras; då, vid den punkten, kan det finnas vissa meriter med en mer seriös diskussion för och emot negativa räntor", skriver ekonomerna på Wells Fargo i ett kundbrev.

De fastslår dock att negativa räntor inte lär vara något som kommer att övervägas vid detta möte.

"Därmed tror vi att ett eventuellt omnämnande vid mötet den 10 juni kommer att handla om att upprepa att negativa räntor inte ligger på bordet i nuläget", skriver Wells Fargo-ekonomerna.

Wells Fargo tror inte heller att Fed är redo att lansera åtgärder för att kontrollera räntekurvan (yield curve control, YCC) vid detta möte. De tror däremot att Fed kan komma att öppna dörren för framåtblickande guidning (forward guidance).

Enligt Wells Fargo skulle Fed kunna erbjuda stimulans med en framåtblickande guidning om att det är osannolikt att räntan höjs under en utdragen period.

Det kan ske med en "utfallsbaserad approach", där beslutsfattarna "lovar" att inte höja räntan innan ett visst makrodatamål har uppnåtts, exempelvis att arbetslösheten har fallit tillbaka till en viss nivå.

Ett annat alternativ kan vara att beslutsfattarna åtar sig att inte höja räntan innan en viss specificerad tidsperiod har passerats.

"Den största fördelen med framåtblickande guidning är att det signalerar till marknadsdeltagarna att korträntorna inte kommer att höjas innan ett visst mål har uppnåtts/tidsperiod har passerats. Det hjälper i sin tur till att lägga ett lock på medellånga räntor och, i mindre grad, på långa räntor", skriver Wells Fargo-ekonomerna.

Capital Economics noterar också att flera Fedledamöter har argumenterat starkt emot tanken på negativa räntor, men samtidigt verkar de öppna för andra metoder för att sätta nedåtpress på räntor med längre löptider.

De noterar att protokollet från aprilmötet visade att ledamöterna diskuterade för- och nackdelar med att förstärka den framåtblickande guidningen, öka takten i tillgångsköpen eller till och med anta någon form av explicit räntekurvekontroll (YCC).

Enligt Capital Economics har Fed redan antagit något som många skulle betrakta som framåtblickande guidning, i pressmeddelandet efter aprilmötet.

"Kommittén räknar med att behålla detta målintervall (för styrräntan) till dess den är övertygad om att ekonomin har klarat sig ur den senaste tidens händelser och är på väg att uppnå maximal sysselsättning och prisstabilitet", framgick det av pressmeddelandet efter aprilmötet.

Capital Economics noterar samtidigt att kommittén inte har publicerat några nya prognoser sedan pandemin bröt ut på grund av den förhöjda osäkerheten.

"Dess motvilja mot att publicera prognoser för BNP, arbetslöshet och inflation är förståelig. Men genom att inte publicera medföljande prognoser för Fed funds-räntan till och med 2022 missar ledamöterna en möjlighet att förstärka det framåtblickande budskapet i pressmeddelandet", noterar Capital Economics.

Ett första steg kan, enligt Capital Economics, vara att på onsdag publicera projektioner som visar att Fed fundsräntan kommer att ligga kvar nära noll till slutet av 2022. Det skulle kunna hjälpa till att sänka räntan på obligationer med löptider upp till 2,5 år.

"Men med räntor på treåriga obligationer som redan ligger under 0,2 procent så skulle explicita ränteprojektioner bara erbjuda en trivial minskning i lånekostnaderna", enligt Capital Economics.

Då påpekar att Fed i och för sig kan vara mer aggressiva genom att anta en starkare framåtblickande guidning i uttalandet, antingen baserat på datum eller på datautfall.

Men givet lutningen på räntekurvan nu så skulle Fed behöva vara villiga att åta sig att hålla räntan nära noll under något mellan fem och tio år för att framkalla någon betydande nedgång i räntor med längre löptider.

"Vi är tveksamma till att de skulle vara redo att gå så långt, vilket betyder att datumbaserad guidning skulle vara närmast meningslöst", enligt Capital Economics.

I den mån framåtblickande guidning skulle bedömas vara verkningslöst tror Capital Economics att Fed kan komma att återuppta storskaliga köp av statsobligationer.

De noterar att Fed gjorde aggressiva köp av stats- och bostadspapper i inledningen av pandemin, men det var för att säkra funktionen på marknaden i ett läge där spreadarna mellan köp- och säljpriser riskerade att vidgas kraftigt och marknaden för statspapper riskerade att stanna upp.

Om Fed skulle återstarta storskaliga obligationsköp tror Capital Economics att de skulle behöva fokusera på riktigt långa löptider, tio år och längre. De noterar att räntekurvan är något brantare bortom tio år, men givet att tioårsräntan för närvarade bara ligger runt 0,7 procent kan Fed tvingas räkna med endast blygsamma resultat även vid mycket stora köp.

Capital Economics ser samtidigt en möjlighet för Fed att anta explicita mål för delar av räntekurvan (YCC). Fed kan visserligen teoretiskt tvingas till mycket aggresiva obligationsköp för att nå dessa mål, men erfarenheter från Japan talar för att Fed kan komma undan med endast begränsade köp om bara marknaden uppfattar räntemålen som trovärdiga.

I sitt sista uttalande inför den "tysta perioden" sade Jerome Powell, den 29 maj, att oroade sig för en andra smittovåg de kommande månaderna, något som skulle leda till att den ekonomiska återhämningen skulle ta "signifikant" längre tid.

Fedchefen var dock mindre orolig över hur centralbanken skulle agera i ett sådant läge: "vi är inte ens i närheten av någon gräns vi eventuellt har".

Powell påpekade dock samtidigt att han är "bekväm med var vi är nu och den bana vi är på".

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -