BÖRSEN
TRENDBROTT VÄNTAS I AVVAKTANDE INLEDNING I STOCKHOLM (Direkt)

2020-06-04 08:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med en stark inledning på veckan i ryggen gick Stockholmsbörsen mot en öppning kring oförändrade nivåer på torsdagen. Karantänslättnader samt penningpolitisk och fiskal stimulans har hittills under veckan vägt tyngre än oron över handelskonflikter och tilltagande protester mot ojämlikhet och polisvåld globalt.

Asienbörserna tog vid där Wall Street avslutade och handlades vidare upp under den inledande handeln på torsdagen, för att mattas av en bit in på handelsdagen.

I Stockholm och övriga Europa indikerades en öppning strax under nollstrecket med en dryg halvtimme kvar till öppning, enligt IG Markets förhandelsoption. För tyska DAX och Londonbörsens FTSE 100 indikerades nedgångar i trakterna av 0,3-0,4 procent.

Stimulanspaketen fortsätter regna över Europa. I Tyskland har ett andra paket nu antagits, den här gången totalt på 130 miljarder euro.

Nytt gällande den makropolitiska konflikten mellan Kina och USA är att statskontrollerade kinesiska företag ställt in vissa leveranser från amerikanska jordbruksexportörer, enligt nyhetsbyrån Dow Jones. USA har samtidigt förbjudit alla kinesiska passagerarflyg från att resa till USA med start i mitten av juni, efter att Kina beslutat att inte låta amerikanska flyg resa till Kina.

Tillbaka på svensk mark konstaterar Finansinspektionen i en färsk stabilitetsrapport att de åtgärder som aviserats från regeringar, centralbanker och myndigheter under krisen har stabiliserat det finansiella läget.

Det är dock viktigt att komma ihåg att krisen inte är över, enligt FI. Bankerna uppmanas värna om sin motståndskraft under en kris som "i värsta fall kan bli mycket djup och långvarig", skriver myndigheten.

För individuella bolag noterades nyheter kring fordonsunderleverantören Haldex, vars nya storägare Athanase Industrial Partners, AMF Pension och AFA Försäkring under de senaste veckorna arbetat med att rekrytera nya styrelseledamöter till bolaget, enligt Dagens industris källor.

Enligt tidningens källor kommer det ske stora förändringar i styrelsen i samband med årsstämman som ska gå av stapeln den 23 juni.

På torsdagen är det handelspremiär för det finländska företaget Nanoform på Nasdaq First North i både Stockholm och Helsingfors. Nanoform erbjuder tjänster inom nanoteknologi samt teknik för läkemedelspartiklar till den globala läkemedelsindustrin. Emissionen blev "kraftigt övertecknad" enligt bolaget. Teckningskursen var 3:45 euro per aktie.

På rekommendationsfronten har riktkursen för ABB:s aktie höjts till 220 kronor från 200 kronor hos Nordea. Aktien stängde på 199:35 på onsdagen.

Africa Oils aktie har tagits upp för bevakning hos Arctic Securities med rekommendationen köp och riktkurs 13 kronor. Aktien stängde på 7:50 kronor på onsdagen.

Fabege har höjts till köp från behåll hos SEB, med riktkursen 130 kronor. Aktien stängde på 119:50 kronor på onsdagen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Nanoform Finland Oyj - I dag

{point.key}

ABB Ltd - I dag

{point.key}

Africa Oil Corp. - I dag

{point.key}

Fabege - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -