SVERIGE
OKLART OM TIDIGA MASSTESTER GJORT SKILLNAD - TEGNELL (Direkt)

2020-06-03 15:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det är oklart om masstester i ett tidigt skede gjort en skillnad avseende spridningen av covid-19.

Det sade statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten på onsdagseftermiddagens presskonferens.

Han konstaterade att Sydkorea lyckats begränsa smittspridningen med hjälp av sådana medan andra länder inte lyckats på samma sätt trots tester i stor skala.

Huruvida det riskerar att bli nya vågor av viruset när ekonomier nu öppnar upp sade han att det är oklart.

Detta virus har dock enligt honom visat sig ha en "hög kapacitet att börja spridas igen". Han hänvisade då till utveckling i länder som Singapore, Sydkorea samt delar av Kina. Det är alltså möjligt att coronaviruset kommer tillbaka i länder det är "för tidigt" att blåsa faran över, anser han.

Kopplingen mellan virusets spridning i samhället och in i äldreboenden såg han inte som ett "jättestarkt samband". Sverige har visat att det "snabbt går att minska" spridningen in i äldreboenden med ökade säkerhetsåtgärder.

Beskedet avseende sommarens restriktioner hoppas han fortfarande ha på plats under denna vecka med passus för att det både "är många involverade" och "många som påverkas". Därav är det enligt honom viktigt med "ett bra beslut" så att alla som påverkas av beslutet har en förståelse för det.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -