RÄNTOR/VALUTOR
SVAGARE USD PÅ HOPP OM YTTERLIGARE STIMULANSER (Direkt)

2020-06-03 16:27

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dollarn har tappat brett på onsdagen när utsikterna för ytterligare stimulanser och hopp kopplat till den ekonomiska återhämtningen fått investerare att söka sig till mer riskfyllda tillgångar.

Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA minskade med 2.760.000 personer i maj enligt en undersökning från ADP Employer Services.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle ha minskat med 9.000.000 personer.

Vita husets ekonomiska rådgivare Kevin Hassett sade i en intervju med Fox Business att den amerikanska ekonomin är väldigt nära en botten och onsdagens ADP-siffra tyder på att en vändning är nära.

"Det är mycket lägre än jag trodde, på ett bra sätt", sade han.

"Siffran är så bra, det är så goda nyheter, att jag verkligen måste gräva djupt i det för att se om det är några konstigheter", sade han.

Capital Economics noterade att även om huvudsiffran var långt ifrån så dålig som befarat så bekräftade detaljerna i rapporten bekräftade att jobbförlusterna har spridit sig mer under senaste måndagen.

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 40,9 i maj från oreviderade 39,0 föregående månad.

Väntat var ett index på 42,3 enligt Infronts prognosenkät.

Kombinerat PMI steg till 40,5 från oreviderade 38,3 föregående månad.

"Sannolikt har vi nu sett den största nedgången i PMI-tjänster. Men ännu finns det inga entydiga tecken på en snar återhämtning i tjänstekonjunkturen vilket inte minst tjänsteföretagens affärsplaner ger en antydan om", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Kronan tappade 2 öre till 10:45 mot euron och stärktes lika mycket mot dollarn till 9:31.

Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 55,0 i maj jämfört med 44,4 i april, enligt Caixin Media och Markit Economics. Detta var den första noteringen över 50-nivån sedan i januari och den snabbaste ökningen sedan i oktober 2010.

Det sammanvägda indexet för industrin och tjänstesektorn steg till 54,5 i maj jämfört med 47,6 i april. Även detta var den första noteringen över 50 sedan i januari samt den kraftigaste uppgången sedan i januari 2011.

Euroområdets sammanvägda PMI uppgick till definitiva 31,9 i maj, upp från 13,6 föregående månad.

Enligt Trading Economics konsensusprognos väntades ett index på 30,5, i linje med det preliminära utfallet.

Tjänste-PMI uppgick till definitiva 30,5 i maj, upp 12,0 föregående månad. Utfallet var något högre än preliminära 28,7.

Markits chefekonom Chris Williamson sade i en kommentar att PMI-data visar att samtliga ingående länder upplevde ytterligare en månad med kraftigt fallande affärsaktivitet.

"BNP i euroområdet kommer som en konsekvens av detta att sjunka i en takt som saknar motstycke under andra kvartalet, samtidigt som uppgången i arbetslösheten blir den högsta under euroområdets historia", sade han.

Han påpekade dock att även om nedgångstakten för såväl affärsaktiviteten som sysselsättningen var chockerande hög för tredje månaden i rad i maj, så har nedgången åtminstone redan dämpats markant i samtliga länder som undersökts.

"Optimism om utsikterna har också kommit tillbaka i Italien och, i mindre grad, i Frankrike, samtidigt som pessimismen har dämpats markant i alla andra länder", sade han.

ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 45,4 i maj jämfört med 41,8 i april. Väntat, enligt Trading Economics konsensusprognos, var ett index på 44,0.

För pundet var brexitrelaterade risker ett sänke när EU startade en ny omgång samtal för att försöka få till ett handelsavtal.

ING skrev i ett marknadsbrev att rallyt i pundet kan bli kortlivat eftersom brexit fortsatt är ett problem för pundet.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -