IPO
NANOFORM-TECKNARE ERHÖLL MINST 253 AKTIER VARDERA (Direkt)

2020-06-03 18:20

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Investerare som deltog i den nyemission som gjordes av det finländska företaget Nanoform inför noteringen av bolagets aktier på Nasdaq First North Premier i både Stockholm och Helsingfors har erhållit full teckning upp till 253 aktier vardera i det offentliga erbjudandet, innebärande aktier för motsvarande minst cirka 9.000 kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande med fler detaljer kring utfallet av introduktionserbjudandet som enligt tidigare preliminära besked blev "kraftigt övertecknat".

Intresset för erbjudandet har enligt bolaget varit stort bland internationella, europeiska och nordiska investerare.

"I det institutionella erbjudandet tilldelades 48 procent till internationella investerare och 52 procent till nordiska investerare (exklusive åtaganden från cornerstone investors", skriver Nanoform.

Exakt hur stor teckningsgraden var eller hur många aktieägare som bolaget tillförs framgår inte.

"Nu kan vi förverkliga tillväxtsinvesteringarna som innan noteringen endast var planer. Jag är verkligen exalterad över det värde vi kan tillföra våra partners från läkemedelsindustrin genom att expandera vår nanoformeringskapacitet och möjliggöra fler investeringar i vår verksamhet. Vi fortsätter målmedvetet att jobba mot att bygga framtiden för läkemedelsindustrin", säger Nanoforms styrelseordförande Miguel Calado.

Erbjudandet omfattade totalt cirka 22,6 miljoner aktier, varav 20,3 miljoner nyemitterade aktier och 2,3 miljoner aktier som såldes av befintliga aktieägare. De nyemitterade aktierna tillför Nanoform cirka 70 miljoner euro.

Första handelsdag väntas bli torsdagen den 4 juni, i linje med tidigare information från bolaget.

Teckningskursen på 3:45 euro per aktie i nyemissionen värderade företaget till cirka 150 miljoner euro före kapitaltillskottet.

Ett antal investerare, däribland Keel Capital, Fjärde AP-Fonden och Handelsbanken Fonder, hade åtagit sig att teckna aktier för totalt cirka 45,5 miljoner euro i erbjudandet.

Nanoform erbjuder tjänster inom nanoteknologi samt teknik för läkemedelspartiklar till den globala läkemedelsindustrin. Bolaget siktar på att få upp antalet läkemedel som kommer ut på den globala marknaden genom att öka biotillgängligheten och effektiviteten hos läkemedel, sade Edward Hæggström som är vd för och en av grundarna av Nanoform i en tv-intervju med Nyhetsbyrån Direkt nyligen.

Under intervjun berättade han samtidigt om vikten av att sköta relationerna med stora aktörer i läkemedelsbranschen under företagets planerade expansion där proof-of-concept-avtal har tecknats med flera företag såsom Astra Zeneca och Orion.

Nanoforms vision är att möjliggöra en betydande ökning av antalet läkemedel som går vidare till kliniska studier och senare når marknaden. Bolagets patentskyddade CESS-teknologi kan enligt Nanoform minska storleken på aktiva substanser och därmed öka möjligheten för potenta läkemedel att tas upp av kroppen. Studier på människa har dock hittills inte gjorts.

"Nanoform försöker adressera ett produktivitetsproblem inom läkemedelsindustrin - det kommer ut för få läkemedel om man jämför med hur mycket pengar det satsas på att försöka få fram nya läkemedel", sade Edward Hæggström.

Bolaget bedömer att det visserligen finns många företag som jobbar kring problematiken med låg biotillgänglighet, men att ingen annan använder samma teknik.

Danske Bank och SEB var så kallade joint global coordinators medan Swedbank i samarbete med Kepler Cheuvreux och Stifel Nicolaus Europe var joint bookrunners i samband med noteringen. Nordnet Bank var anmälningsplats i det offentliga erbjudandet.

Foto: Nyhetsbyrån Direkts reporter Johan Lind intervjuar Nanoforms vd Edward Hæggström till höger.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -