Huawei
Huawei mörkade kopplingar med bolag som gjorde otillåtna affärer i Iran - Reuters (Finwire)

2020-06-03 12:44
Kinesiska Huawei försökte dölja sina relationer med Skycom Tech, som försökte sälja icke-tillåten amerikansk utrustning i Iran, efter att nyhetsbyrån Reuters 2013 rapporterat om nära band mellan Skycom och Huaweis finanschef Meng Wanzhou. Det avslöjar Reuters som nu fått tag på nya företagsdokument vilka styrker uppgifterna.

Bland annat framgår det att Huawei i själva verket kontrollerade Skycom. Men efter Reuters rapportering gjorde Huawei sitt bästa i att ”separera” sig från Skycom. Det inkluderade byte av chefer på Skycom, stängning av Teheran-kontoret och etableringen av ny verksamhet i Iran som tog över Skycoms kontrakt värda tiotals miljoner dollar.

De nya uppgifterna kan försvåra utsikterna för Meng Wanzhou att bli friad. Hon är fängslad i Kanada på begäran av USA för sanktionsbrott i affärer med Iran. Fallet är ännu pågående, trots starka invändningar från Kina.

I försvaret av Wanzhou uppges det att Skycom var registrerat i Hongkong innan det avvecklades 2017. Huawei var under en tid delägare i bolaget men sålde sitt innehav för över ett årtionde sedan, uppgavs det i inskickade dokument.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -