FED
FÖRETAG UNDVIKER DELTA I PROGRAM PGA ORO FÖR NY VIRUSVÅG (Direkt)

2020-06-03 12:17

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vissa bolag vill inte delta i Feds obligationsköpsprogram i nuläget på grund av oro för en ny virusvåg. Andra företag är rädda för en stigmatisering i det fall de deltar i ett sådant program.

Det uppger amerikanska bankanställda med ansvar för storbolag för Dow Jones.

Federal Reserve har framhållit att allt nödvändigt skulle vara på plats för att köp av enskilda bolags obligationer ska kunna inledas kring månadsskiftet maj/juni.

Hittills har Fed endast köpt obligationsfondandelar via ETF:er för 3 miljarder dollar. Fed har öronmärkt 750 miljarder dollar för köp av företagsobligationer.

Att vissa företag inte vill delta på grund av oro för en ny virusvåg har att göra med att Fed som mest kommer att använda 1,5 procent av de öronmärkta medlen till ett enskilt bolag. Läget på kreditmarknaden har förbättrats avsevärt sedan Fed lanserade sitt program i mars. Företag sparar då hellre på sina utrymmen hos centralbanken till sämre tider.

Fed tar fram de sista tekniska detaljerna avseende sitt obligationsköpeprogram som inom kort väntas lanseras. Inom ramen för programmet kommer centralbanken köpa både befintliga och nyutfärdade företagsobligationer.

Även om inte programmet ser ut att behövas i nuläget är det bra om Fed så snart som möjligt har det helt på plats, anser de marknadsbedömare som Dow Jones varit i kontakt med. Dels inför en eventuell försämring i coronaläget samt för den amerikanska centralbankens långsiktiga trovärdighet.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -