ESSITY
TIDIGARE MEDVIND BLIR MOTVIND, SÄNKER REK - DNB (Direkt)

2020-06-03 11:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Hygien- och hälsobolaget Essity har haft en god utveckling under 2019 och hittills under 2020, men nu förefaller den positiva trenden ha brutits.

Det menar DNB Markets, som på onsdagen sänkte sin rekommendation för aktien till sälj (behåll), med ny riktkurs 290 kronor (320), vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare har rapporterat.

Bakom DNB:s nya rekommendation ligger bland annat att de under en period allt lägre råvarukostnaderna nu snarare pekar uppåt, mer utmanande valutakursrörelser samt ökade risker vad gäller volymutveckling och pris/mix, enligt banken.

"Essitys rapport för det första kvartalet var imponerande, men när den gynnsamma råvarueffekten avtar under det andra kvartalet, samtidigt som överenskomna sänkningar av mjukpapperspriserna slår igenom och valutamiljön blir negativ, förefaller den positiva utvecklingen av vinstprognoserna de senaste 18 månaderna vara över", skriver banken i en analysuppdatering.

Det andra kvartalet kommer sannolikt att visa en minskning av lagren hos distributörer och en svag underliggande efterfrågan från de professionella segmenten, samtidigt som hamstringen bland konsumenter slår tillbaka, resonerar DNB.

Banken har sänkt sina estimat för vinst per aktie med 9-11 procent för 2020 till 2022, vilket återspeglas i riktkurssänkningen.

Essity handlades vid 11.30-tiden på onsdagen till cirka 298 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med 1,4 procent för dagen, på en i övrigt mestadels positiv börs. Hittills under 2020 är Essity ned cirka 1 procent.

Michael Bernander +46 8 5191 7917

Nyhetsbyrån Direkt


Essity B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -