CLAS OHLSON
FÖRSÄLJNINGSMÅL ONLINE LIGGER ABSOLUT FAST - VD (Direkt)

2020-06-03 09:12

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Clas Ohlsons onlinehandel har efter en lite långsammare tillväxtperiod börjat visa starkare siffror de senaste månaderna och målsättningen att minst fördubbla onlineförsäljningen vartannat år ligger absolut fast.

Det säger bolagets vd Lotta Lyrå till Nyhetsbyrån Direkt.

För två år sedan satte Clas Ohlson upp målet att minst fördubbla sin onlineförsäljning vartannat år, men facit den första tvåårsperioden blev +84 procent.

"Ökningen i år är lite lägre på grund av att vi tidigare gjorde ett plattformsbyte som var nödvändigt för att kunna ta nästa kliv. Jag är inte bekymrad utan ser snarare positivt på den trend vi har, både i det fjärde kvartalet och i maj månad", säger Lotta Lyrå.

Så det finns ingen anledning att revidera att ni ska minst fördubbla vartannat år?

"Absolut inte", säger vd:n.

Från den 1 maj har Clas Ohlsons e-handeln i Storbritannien styrts över till Amazons e-handelsplattform.

"Vi håller på att rulla över onlineverksamheten i både Tyskland och England till Amazon enbart. I England är det helt genomfört och i Tyskland är det på sluttampen. Vi jobbar så fort vi bara kan, men även här finns det en coronapåverkan i hur fort en del saker kan gå. Men det är fortfarande enligt plan", säger Lotta Lyrå.

Hur många produkter har ni på Amazon i England nu?

"Tyngdpunkten kommer att ligga på egna varumärken och vi ökar hela tiden antalet produkter. På Mathem.se (i Sverige, reds anm) har vi ett par tusen produkter tillgängliga nu så det ger någon typ av inriktning för vad det kan handla om (även på Amazon, reds anm), säger Lotta Lyrå.

I början av september 2019 inleddes ett samarbete med den norska nätbutiken för mat, Kolonial.no. I samband med senaste rapportpresentationen i mars var antalet Clas Ohlson-produkter ungefär 200.

"Vi har haft en del praktiska begränsningar i att ta in fler i Kolonials sortiment. Det är lite mer än 200 i dag, men det pågår ett arbete kring det och det kommer att öka ytterligare", säger vd:n.

Lotta Lyrå betecknar det fjärde kvartalet (februari-april) som väldigt speciellt och ett "nästan dramatiskt kvartal" utifrån det som skett i omvärlden till följd av coronapandemin.

"I ljuset av det tycker jag att vi har visat styrka där vi lyckats hålla i både försäljningen och förbättrat lönsamheten och avslutat det program vi sjösatte för två år sedan med uppnådda mål", säger hon.

Är det något som talar för att ni kommer att klara kommande halvår sämre än den senaste perioden?

"Jag tror att man i det här läget måste vara ödmjuk kring det som händer. Vi vet ännu inte hur pandemin kommer att utvecklas och de makroekonomiska konsekvenserna är ganska svåra att överblicka. Vi har en hållning där vi följer utvecklingen noga och hela tiden anpassar vår kommersiella agenda och verksamhet utifrån vad vi ser", säger Lotta Lyrå.

Clas Ohlsons handlingsprogram CO100+ ska bland annat ge en ökad lönsamhet med en rörelsemarginal på 6-8 procent, en nivå som ska nås från och med innevarande verksamhetsår.

"Vi går in i den här perioden med att under två års tid ha jobbat hårt med att anpassa vår kostnadsstruktur och vi har lagt på plats nya kanaler där Clas Ohlsons sortiment blivit tillgängligt där vi kraftigt har förbättrat vår onlineverksamhet. Vi har haft nytta av att under den här perioden kunnat sälja på andra sätt när trafiken till butik har minskat", säger Lotta Lyrå.

Med anledning av covid-19 inledde Clas Ohlson i mitten av april en dialog med sina hyresvärdar "för att finna en konstruktiv lösning för båda parter vad gäller hyres- och betalningsvillkor".

Hur har det gått?

"Vi har valt att jobba väldigt mycket butik för butik. Vi har stora skillnader där vissa butiker har ökat både trafik och omsättning med 20-30 procent samtidigt som andra butiker haft kraftiga trafikminskningar ner till halveringar. I de fallen där vi har kraftig påverkan för vi dialoger. I vissa har vi hittat lösningar i samförstånd och i andra för vi fortfarande dialoger", säger Lotta Lyrå.Clas Ohlson B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -