SKINGSLEY
KOMMER NOG FÅ LEVA MED PANDEMIN I FLERA ÅR - DI PODD (Direkt)

2020-06-02 21:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) När coronaviruspandemin drog över världen agerade centralbankerna snabbt för att se till att det finansiella systemet fungerar tillfredsställande, men än är det för tidigt att förklara faran över. Hur återhämtningen från den här hälsokrisen ser ut blir avgörande också för den ekonomiska krisens fortsatta utveckling.

Det säger vice riksbankschefen Cecilia Skingsley i en intervju i Dagens Industris podd Makrorådet.

"Den här krisen började väldigt snabbt. Jag följde händelseutvecklingen i januari och februari men det var när Stockholms sportlov sammanföll med utbrottet i Italien som jag förstod att det skulle bli en helt annan vår än vad jag hade föreställt mig", säger Cecilia Skingsley.

Riksbanken och flera andra centralbanker agerade snabbt under ett par veckor i mars och april. Med det säkerställde Riksbanken att det finansiella systemet fungerar tillfredsställande, men om det nu ligger en finanskris och lurar runt hörnet är svårt att säga.

"Det är helt beroende av andra saker som inte har sitt epicentrum i finansbranschen utan den här krisen drivs av hälsokrisen och smittspridningsrestriktionerna. Blir de långvariga eller en återhämtning full av bakslag, behöver vi på den offentliga sidan vara på fötterna så att inte också hälsokrisen och makrokrisen övergår i en finanskris", säger hon.

I samband med senaste penningpolitiska rapporten valde Riksbanken att inte publicera några regelrätta prognoser utan valde att presentera två "scenarion". I det ena spåddes BNP minska med 6,9 procent i år och i det andra med 9,7 procent.

"Så här en månad senare kan vi konstatera att det kommer i alla fall inte bli bättre än något av de här scenarierna. Sikten framåt i ekonomin är i det närmaste obefintlig/…/ Det är först när vi ser hur nedstängningsåtgärderna börjar reverseras som vi kan börja se hur de olika ekonomierna börjar återhämta sig. Jag tror man ska vara inställd på att det ekonomiska förloppet kommer behöva leva med den här pandemin i flera år framåt", säger hon.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -