RÄNTOR/VALUTOR
EURON STÄRKS I FORTS POSITIVT BÖRSHUMÖR (Direkt)

2020-06-02 11:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europeiska statspappersräntor sjunker något i förmiddagens handel på tisdagen, i spåren på lägre USA-räntor efter nattens handel. Euron handlas samtidigt på högre nivåer mot dollarn jämfört med måndagens svenska stängning. Dollarn stärks dock samtidigt något mot japanska yen.

Amerikanska räntor pressades tillbaka efter svensk stängning på måndagen drivet att uppgifter om ökade handelsspänningar mellan USA och Kina samt fortsatta kravaller i flera amerikanska städer, något som fick president Trump att hota med att sätta in militär.

USA-börserna stod dock emot på måndagskvällen och den positiva börstrenden har fortsatt på tisdagen, med stigande kurser i såväl Asien som Europa.

Måndagens uppgifter att Kina skulle ha avbrutit importen av sojabönor från USA motsades från officiellt kinesiskt håll på tisdagen: statliga Global Times rapporterade att kinesiska företag fortsätter att köpa sojabönor från USA i linje med marknadsbedömningar och opåverkat av externa faktorer Kinas utrikesdepartement uppgav samtidigt att det inte finns någon information om att importen av sojabönor skulle ha upphört.

Tisdagen europeiska datakalender är relativt tunn, men från Spanien har det åtminstone kommit uppgifter om att den tidigare kraftiga uppgången i nya arbetslösa dämpades i maj. Från Norge kom besked om att industri-PMI vände upp till 45,9 i maj, från 43,0 i april, vilket var i linje med förväntningarna.

Ekonomerna på Commerzbank noterar i ett kundbrev att enligt deras "snabbindikatorer" (real-time indicators) så är den tyska ekonomin på väg mot återhämtning; exempelvis har detaljhandeln redan tagit tillbaka hälften av tappet och lastbilstrafiken fortsätter på en uppåtgående trend.

"Totalt sänder fyra av våra fem real-time indicators positiva signaler. Det är bara energiförbrukningen som inte gör några framsteg", skriver Commerzbank i ett kundbrev.

I Sverige publicerade Konjunkturinstitutet (KI) en extramätning om utvecklingen för svenska företag på tisdagsförmiddagen. KI ser endast små förändringar jämfört med föregående mätning för två veckor sedan, och det är fortsatt tjänsteföretagen som ser störst omsättningstapp.

Byggföretagen och handeln ser dock ett något mindre omsättningstapp än tidigare, och företagen inom tillverkningsindustrin ser nu en mindre risk än tidigare för att verksamheten ska behöva avvecklas.

Svenska statsobligationsräntor sjunker något, i linje med tyska räntor, på tisdagsförmiddagen. Kronan handlas samtidigt något starkare mot euron än vid måndagens svenska stängning.

Eftermiddagens USA-agenda är tunn, och på makrodatafonten riktas blickarna i stället fram mot tyngre besked senare i veckan, och då kanske främst mot fredagens jobbrapport för maj (som blir en viktig pusselbit inför FOMC-mötet den 9-10 juni).

              tisdag kl 11.00 (måndag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    9:3522  (9:3961)  EUR/USD    1:1170  (1:1128)
EUR/SEK   10:4452 (10:4560)  USD/JPY    107:77  (107:67)
Ty obl 2    -0,65   (-0,64)  Ty obl 10   -0,41   (-0,39)
US obl 2     0,16    (0,15)  US obl 10    0,67    (0,68)
Sv obl 2    -0,28   (-0,27)  Sv obl 10   -0,02    (0,00)

Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -