HUAWEI
KINESISK HALVLEDARLEVERANTÖR TAR IN 2,8 MDR USD I IPO (Direkt)

2020-06-02 08:52

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kinas största chiptillverkare, Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC), har anmälts för börsnotering i Shanghai med siktet inställt på att ta in motsvarande 2,8 miljarder dollar. Bolaget avlistade sina aktier från New York-börsen i samband med att USA tog upp jakten på Huawei i fjol.

De upptrappade spänningarna mellan USA och Kina har fått SMIC att skynda till börsen. Av prospektet framgår att kapital behövs skyndsamt för att bolaget i sin tur ska hinna trappa upp produktionen för att mätta efterfrågan.

USA har på senare tid vidtagit flera åtgärder riktade mot Kina i fråga om förbud för kinesiska aktörer att köpa amerikanskutvecklad halvledarteknik.

Åtgärderna har varit särskilt riktade mot den spionageanklagade Huawei, som är en av världens viktigaste kunder för chiptillverkare och innebär att världens stora chipleverantörer i praktiken förbjuds att sälja till den kinesiska telekom- och hemelektroniktillverkaren.

Bland de tillverkare som drabbas finns taiwanesiska TSMC (även kallat Hon Hai Precision Industries). Enligt tidigare rapporter har Huawei beslutat att flytta tillverkning från TSMC till just SMIC för att komma undan USA:s åtgärder och inte riskera tillgången till viktiga komponenter.

SMIC har därmed kommit att bli en väsentlig del av Kinas strategi att bli självförsörjande inom chipteknik, ett område där USA är världsledande och Kina fortsatt är rejält på efterkälken trots tunga investeringar från både stat och näringsliv i form av bland annat techkonglomeratet Alibaba.

Den kinesiska halvledartillverkaren är sedan tidigare noterad på Hongkongbörsen. I maj fick bolaget 2,2 miljarder dollar i nytt kapital efter en investering från statliga investmentbolag.

SMIC har även tillverkningskontrakt åt flera amerikanska bolag som Qualcomm, Broadcom och Texas Instruments. Fram till 2019 var SMIC också noterade i New York, men bolaget valde att avlista aktien kort efter att Huawei svartlistats. Den officiella orsaken var att aktien varit för tunt handlad och att börsavgifterna var för dyra.

Huawei har ihärdigt förnekat USA:s anklagelser om att bolaget tvingas förse kinesiska staten med dataövervakning i främmande länder via telekomnät.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


QUALCOMM - I dag

{point.key}

Broadcom - I dag

{point.key}

Texas Instruments - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -