FACEBOOK
GER ANSTÄLLDA LEDIGT FÖR ATT DELTA I PROTESTER (Direkt)

2020-06-02 10:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det sociala nätverksbolaget Facebook ger tillåtelse för anställda att ta ledigt utan att behöva nyttja semesterdagar för att delta i de pågående protesterna efter afroamerikanen George Floyds död under ett polisingripande, enligt kommunikationschef Andy Stone.

Under helgen och måndagen pyrde missnöjet i Facebooks led av anställda, efter att vd:n och grundaren Mark Zuckerberg i förra veckan avhållit sig från att gå samma väg som Twitter i fråga om president Donald Trumps sociala medieanvändande.

Den interna missnöjeskampanjen, som bland annat formulerades i Twitterinlägg från flera seniora chefer, har nu också blivit extern då onlineterapibolaget Talkspace nu drar sig ur ett miljonavtal med Facebook.

"Vi har avbrutit avtalet och avslutat relationen. Vi kommer inte stötta en plattform som sporrar rasism, våld och lögner", skriver Talkspace vd Oren Frank i ett Twitterinlägg.

På måndagskvällen gick Facebooks kommunikationschef Andy Stone ut med ett uttalande.

"Vi erkänner den smärta många av våra anställda känner just nu /…/ Vi uppmuntrar våra anställda att tala öppet om de motsätter sig ledningen", skrev han.

Donald Trumps kritiserade inlägg från i förra veckan löd "skjutandet startar när plundrandet startar", och anspelade på de protester som blossat upp.

Inlägget fick Twitter att kategorisera presidentens text som våldsglorifierande innehåll under en varningstext, vilket bemöttes med bannor och anklagelser om censur och vantolkning från Vita huset.

Facebook-vd:n Mark Zuckerberg vädrade då i sin tur åsikten att sociala medier inte bör moderera sanningshalten i uttalanden från politiska ledare.

"Folk behöver få reda på om regeringen tänker använda våld", var Mark Zuckerbergs förklaring till den mer neutrala hållningen om presidentens yttrande, kommentarer som gavs i en intervju efter att president Donald Trump aviserat att han avsåg underteckna ett dekret mot sociala mediers rätt att moderera innehåll på plattformarna.

En av Facebooks produktutvecklingschefer, Ryan Freitas skrev i en tweet på söndagen att han är en av många som anser att hans vd har fel.

"Jag ska på mitt allra mest högljudda manér försöka få honom (Mark Zuckerberg reds anm) att ändra sin uppfattning", skrev han med hänvisning till att över 50 medarbetare nu bedriver en intern kampanj i ärendet.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -