EU
Grekland vill diskutera nya finansiella mål enligt finansminister (Finwire)

2020-06-02 10:23
Grekland vill diskutera nya finansiella mål för 2021 och framåt med Eurogruppen. Det uppger finansminister Christos Staikouras, rapporterar CNBC.

Bakgrunden är coronapandemin som lett till att ekonomier stannat upp. Som en följd har regeringar lanserat stimulanser som väntas leda till budgetunderskott. I mars beslutade europeiska politiker om att tillåta underskott för varje EU-medlemsland som ett sätt att lindra påverkan från viruset.

För Grekland är ett underskott inte tillåtet då man sedan 2018 har en överenskommelse om att uppnå ett budgetöverskott på 3,5 procent fram till 2022. Målen är ett resultat av den stora statsskulden och räddningspaket som getts till landet får att få bukt med den ekonomiska obalansen. Men utifrån rådande omständigheter vill nu Staikouras omförhandla målen 2021 och framåt, sade han.

Greklands höga statsskuld har varit ett problem allt sedan finanskrisens dagar. Stora åtstramningar har fått göras i utbyte mot hjälp från EU och andra monetära institutioner. Detta har dock inte lett till en betydande sänkning av skulden. Den är uppskattad att i år landa på 196,4 procent, mer än den dubbla för EU som helhet.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -