VIRUS
8 NYA DÖDSFALL, TOTALT 4.403 I SVERIGE - FHM (Direkt)

2020-06-01 14:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Under det senaste dygnet har 8 nya dödsfall registrerats i Sverige till följd av covid-19, vilket innebär att totalt 4.403 människor har avlidit i landet.

Det sade Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, vi måndagens presskonferens om coronaläget.

Han sade att det är positivt att det har varit så låga antal döda de senaste dagarna, men tillade att det med stor sannolikhet kommer att rapporteras in fler fall i morgon på grund av de sedvanliga eftersläpningarna efter helger.

Det rullande medelvärdet ligger nu strax under 50 döda per dygn.

Tegnell noterade att den successiva minskningen av antalet smittade har stannat av lite och ligger på en platå. FHM analyserar vad detta beror på, möjligen är det en effekt av att fler är testade.

Antalet bekräftat smittade i landet uppgår nu till totalt 37.814 och antalet personer som har vårdats på IVA ligger på drygt 2.000 totalt.

FHM ser lite mer på de långsiktiga trenderna nu när situationen har stabiliserats, och enligt Tegnell är det en ganska spridd bild i Sverige.

"Vi är förbi puckeln på den blå kurvan, och det är viktigt att ligga kvar där genom att stanna hemma om man är sjuk och så vidare", sade Tegnell.

Han betonade att de vill vara "väldigt tydliga" med att läget ser väldigt olika ut i olika delar av landet och sade att det finns risk för att smittspridningen kan komma igång i delar av landet där få varit smittade.

"Till hösten är det viktigt att ha en hög beredskap för olika delar av landet", sade Tegnell som tror att vi kommer att få se nya vågor i ganska många länder.

Rekommendationerna kvarstår att man bland annat ska hålla avstånd i samhället, undvika längre resor och att 70-plussare ska avstå från nära sociala kontakter.

Svante Werger, MSB, sade att de i samarbete med Kantar/Sifo ställt frågor som visar att människor nu är mest oroliga för att arbetslösheten ska öka och att många företag ska få problem.

Generellt finns en tendens att människors oro har minskat, och det är betydligt färre som nu anser att pandemin ska få effekter för mig eller min familj.

Mätningarna visar att människor på ett betydande sätt har ändrat sitt beteende, framförallt att tvätta händerna oftare och hålla större avstånd till andra.

Sen den 14 maj har en ny fråga ställts - Vad stämmer bäst in på dig för att hindra spridning?

Under de senaste 10 dagarna är det något färre som säger att de följer rekommendationerna mer och fler som säger att de följer dem något mindre.

Åtta av tio säger dock fortsatt att de följer rekommendationerna lika mycket som tidigare.

Beträffande det globala läget sade Anders Tegnell att den tyvärr fortsätter uppåt, med drygt 6 miljoner smittade och nära 400.000 döda.

I Europa har det sett bättre ut, men nu verkar det stanna av, vilket kan vara en effekt av att flera länder börjat öppna upp.

Den stora motorn i smittspridningen är fortsatt Sydamerika, och i viss utsträckning Mellanöstern mot Indien.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -