USA
TRUMPBESKED RÖR UTVISNING KINESISKA AGENT-STUDENTER - DJ (Direkt)

2020-05-29 12:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Donald Trump kommer vid fredagens aviserade presskonferens att ge besked om att dra tillbaka visum för kinesiska studenter, forskare och doktorander misstänkta för kopplingar till Kinas armé, i praktiken jämställt med utvisning, rapporterar Dow Jones.

Rapporterna från Dow Jones följer torsdagens nyhet i New York Times, där tidningens källor hävdade att forskarna och studenterna kan komma att mista sina visum även om det saknas bevis för brottsliga gärningar.

Det är inte känt hur många som kommer drabbas av visumtillbakadragandet, men enligt New York Times källor rör det sig om tusentals kineser. Totalt finns 360.000 studenter i USA kommande från Kina, men alla är inte inom tekniska utbildningar, som kommer drabbas hårdast av åtgärden enligt Dow Jones.

Presskonferensen aviserades under torsdagen och Donald Trump uppgav då att han kommer presentera "åtgärder som ett svar på Kinas agerande i Hongkong". Folkkongressen i Kina röstade på torsdagen igenom säkerhetslagar ämnade att kväsa de långvariga regimfientliga demokratiprotesterna i staden.

Fristadens demokratiska särställning i Kina har seglat upp som det främsta orosmolnet i relationen mellan världens två största ekonomier.

Misstankarna från de amerikanska myndigheterna runt vissa kinesiska universitet är dock i sig inget nytt. I ett tidigare skede av processen kring Huawei har ett flertal universitet satts i samband med både telekombolaget och armén, vilket nyttjas som ett slagträ i debatten om vem som egentligen är huvudman bakom det spionageanklagade kinesiska företaget.

"Det här är en kommunistisk, tyrannisk regim som utgör en allvarlig risk för USA. Vi har en skyldighet och en plikt att försäkra oss om att dessa studenter är här för att faktiskt studera", sade utrikesminister Mike Pompeo i en intervju med Fox News på torsdagskvällen.

Flera myndigheter har varslat om tecken på att så inte varit fallet, utan att Kina sponsrar studenter som skickas på stipendium till USA för att som agenter hämta in militärt väsentlig teknologisk forskning.

Stämningsläget mellan USA och Kina har trappats upp betydligt de senaste veckorna, sedan USA införde nya restriktioner mot bolag som levererar amerikanskutvecklade nyckelkomponenter till Huawei, som svartlistats som ett nationellt säkerhetshot.

Kina svarade med hot om sanktioner mot amerikanska konkurrenter till Huawei som Apple och Cisco samt en mängd andra storbolag med verksamheter som är beroende av kinesisk tillverkning och försäljning, bland annat den redan krisande flygtillverkaren Boeing.

I Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoneys senaste avsnitt; "Made in China: Mittens rike mot maktens centrum?" kan du höra mer om Kinas frammarsch i världspolitiken och globalekonomin. Avsnittet finns tillgängligt på bland annat <i>Spotify</i>, <i>Apple Podcast</i> och <i>Acast</i>.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -