TWITTER
TRUMPDEKRET "VERKNINGSLÖS POLITISK TEATER" - PROFESSOR (Direkt)

2020-05-29 10:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA:s president Donald Trumps dekret riktat mot att inskränka de sociala medieplattformarnas rätt att faktagranska och moderera innehåll imponerar inte på flera amerikanska jurister.

Donald Trumps order signerades under natten efter att hans konflikt med Twitter blossat upp sedan plattformen flaggat hans meddelanden med faktagranskning och hänvisat till annan information i ämnet. Experterna tror dock inte att ordern kommer att ta sig helskinnad genom en juridisk granskningsprocess.

Ordern fokuserar på den så kallade sektion 230 i "Communications Decency Act", som skyddar de sociala medierna från ansvar för vad användarna postar på plattformarna.

En av de föga imponerade experterna är Eric Goldman, juridikprofessor på Santa Clara-universitetet.

Det finns runt 900 domstolsutlåtanden runt sektion 230 och presidentens makt sträcker sig inte längre än dessa. Om så vore möjligt så skulle det enligt professorn utgöra ett existentiellt hot mot hela internet som vi känner det, men det är alltså inget Vita huset har makt till, menar han.

"Det är politisk teater som kommer piska upp stämningen i Trumps egen supporterskara. Men han har inte möjlighet att fatta ett dylikt beslut ovanför huvudet på kongressen", sade Eric Goldman till AP.

Lagstiftningen genomförs nämligen hos kongressen och ligger inte enkom i presidentens händer enligt rådande amerikansk maktdelningsprincip, och avseende tolkning av densamma gäller domstolarnas uppfattning. Inom ramen för sektion 230 gäller således de 900 beslut som domstolarna fattat hittills i ämnet.

Även Kate Ruane, lagråd vid Föreningen för amerikansk civilrätt, hyser samma uppfattning om presidentens chanser att vrida om nätlagarna är små. Dessutom är plattformarnas begränsade ansvar visavi innehåll i användarnas publicering fundamentet i de sociala medierna.

"Om plattformarna inte var immuna för rättsligt efterspel kring användarnas publiceringar under lagen så skulle de exempelvis inte kunna riskera att upplåta plats åt Donald Trumps lögner, förtal och hot. De skulle utan sektion 230 kunna medföra legala påföljder", poängterar hon vidare.

Twitter har den senaste veckan flaggat flera av presidentens inlägg på den egna plattformen. De första fallen gör gällande att Donald Trump publicerade verklighetsfrånvända inlägg om att möjliggörande av poströster i kommande val skulle leda till röstfusk och att det var ett knep från hans politiska motståndare som var ämnat att beröva honom den rättmätiga presidentmakten.

På fredagsmorgonen varnade Twitter också för "våldsglorifierande innehåll" i en textetikett över en av presidentens inlägg om upploppen i Minneapolis, publicerat på fredagen.

"Skjutandet börjar när plundringen börjar" (eng: "the shooting starts when the looting starts"), skrev presidenten och hotade med att skicka in nationalgardet "och få jobbet gjort ordentligt".Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -