Tellus Globala Investmentbolag
Tre nyinvesteringar och en avyttring i Tellus Globala Investmentbolag i april (Finwire)

2020-05-29 11:21
Fonden Tellus Globala Investmentbolag steg 8,9 procent i april, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 9,3 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 0,6 procent och är därmed bättre än index som har minskat 8,6 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jan Petersson.

Förvaltaren beskriver april som en stark börsmånad både för börserna globalt och för fonden.

Fondens främsta bidragsgivare under månaden var återigen Amazon, som gynnas av den ökade e-handeln. Även det kanadensiska gruvkonglomeratet Barrick Gold var en stark bidragsgivare.

Under månaden har fonden gjort tre nyinvesteringar och avyttrat ett bolag i sin helhet. De tre nyinvesteringarna som gjorts är i Walmart, Veeva System och Sampo. Fonden avyttrade Vostock New Ventures som innebar en förlust.

"Vilka är då riskerna idag? Då det trots alla problem är ett ganska så ljust scenario som vi målar upp. De två stora riskerna vi ser idag och som vi naturligtvis är på tå inför är dels om vi får ett bakslag på spridningen av corona smittan när ekonomierna öppnar och dels om konflikten mellan USA och Kina återigen skulle leda till intensifierat handelskrig. Ett nytt handelskrig har vi inte råd med när världens ekonomier balanserar på en slak lina. Skulle detta inträffa får vi helt enkelt hantera det då och det är inte något som vi just nu inriktar placeringarna efter", skriver förvaltaren avslutningsvis.

Fondens tre största innehav per utgången av månaden var Amazon, Alphabet och Microsoft med portföljvikterna 5,9, 5,3 respektive 5,3 procent.


[Tabell 1]

Victor Carlén
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Tellus Globala Investm... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -