RÄNTOR/VALUTOR
RISK AV PGA USA/KINA-ORO GAV EJ DOLLARSTÖD (Direkt)

2020-05-29 17:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagen präglades av en oro när finansmarknadsaktörer inväntade USA-presidenten Donald Trumps presskonferens om Kina. Trots fallande börser så skedde ingen flykt till dollar. Den amerikanska valutan försvagades i stället mot både euro och krona.

"Vi anser fortsatt att dollarn är för stark och att det finns ytterligare nedsida mot både euro och krona. Snabbheten i detta beror på om EU-kommissionens förslag röstas igenom av medlemsstaterna", skrev Handelsbanken i en analys.

Vid fredagens stängning av svensk räntemarknad noterades euron till 1:1132 mot dollar med fortsatt hjälp av förslaget till en återhämtningsfond inom EU. Svensk krona var samtidigt 6 öre stärkt mot euro till 10:50 och 12 öre starkare mot dollar till 9:44.

Börsmarknadsklimatet var däremot oroligt med nedgång i Europa och öppning på minus i USA inför Donald Trumps presskonferens om Kina. Dow Jones skrev att USA-presidenten kommer att ge besked om att dra tillbaka visum för kinesiska studenter, forskare och doktorander som misstänks för kopplingar till Kinas militär.

På torsdagen sade han dock att han skulle presentera "åtgärder som ett svar på Kinas agerande i Hongkong".

Oharalambos Pissouros, senior marknadsanalytiker vid JFD Group, påpekade för Reuters att ett starkare svar från USA, som ytterligare tullar, kommer att tas emot negativt av marknaden.

Inför presskonferensen handlar allt om positionering, framhöll Stephen Innes, strateg på Axicorp, enligt Dow Jones.

Han påpekade att det exempelvis finns följdrisker på finansmarknaden om USA skulle börja klassa Hongkong som en kinesisk stad vilken som helst.

"En större risk är att Hongkong klassas om till en utvecklingsmarknad. Hongkong är exempelvis med i MSCI World Index med andra utvecklade marknader. Kina återfinns i index för utvecklingsmarknader", påpekade han.

Amerikansk tioårsränta var vid fredagens svenska stängning ned 2 punkter från samma tidpunkt på torsdagseftermiddagen till 0,67 procent.

På statistikfronten reviderades Michiganindex för maj, som visar på amerikanska konsumenters förtroende, oväntat ned. Det drog endast upp till 72,3, från 71,8. Snittförväntan var en viss upprevidering från preliminära 73,7.

Vidare sjönk index från inköpscheferna i Chicago oväntat till 32,3 i maj, från 35,4 i april medan det amerikanska handelsunderskottet ökade i april, mot mars. Index för kärninflationen, (core PCE), var endast 1,0 procent i april, väntat var 1,1 procent efter 1,7 procent i mars.

Kanadensiskt BNP-tapp var däremot inte riktigt så kraftigt som befarat i mars, om än -7,2 procent mot februari.

Från euroområdet visade sig tysk detaljhandelsstatistik för april vara mindre illa än befarat. Fransk hushållskonsumtion för samma månad backade däremot mer än väntat. Franskt BNP-tapp i det första kvartalet var 5,3 procent mot det fjärde kvartalet, reviderat från -5,8 procent.

Inflationstakten i euroområdet sjönk i linje med förväntan till 0,1 procent i maj från 0,3 procent i april.

Capital Economics skrev i en snabbkommentar att nedsidestrycket på priser består inom EMU medan efterfrågan håller sig svag och arbetslösheten ökar. ECB:s inflationsmål "ser ännu svårare ut att nå" och trycket på centralbanken består, fortsatte analysen.

ECB har rådsmöte i nästa vecka, och väntas då utöka sitt coronakrisprogram, PEPP.

Tysk tioårsränta rörde sig ned 3 punkter till -0,45 procent medan italiensk motsvarighet var upp 3 punkter på fredagseftermiddagen till 1,46 procent.

Svenska räntor uppvisade relativt beskedliga rörelser med tioårsräntan 1 punkt ned till -0,04 procent sedan SCB släppt flera olika statistiska hållpunkter. Bland annat visade BNP överraskande på en uppgång om 0,1 procent i det första kvartalet, mot det fjärde kvartalet. Infronts enkät pekade mot -0,7 procent mot -0,3 procent i tidigare snabbindikator.

Ett positivt bidrag från nettoexporten balanserade upp negativa bidrag från övriga poster. Swedbank konstaterade att minskningen i hushållskonsumtionen var den största på 20 år i det första kvartalet samt tillade att BNP-fallet kan bli runt 7 procent i det andra kvartalet, mot det första kvartalet.

SCB-statistik för april visade att handelsbalansen gjorde ett överskott på 7,6 miljarder kronor, att jämföra med +4,1 miljarder kronor i mars. Detta då exportvärdet sjönk 17 procent mot april 2019 och importvärdet sjönk 23 procent.

Nordea konstaterar att BNP-statistiken visar att tillväxten var hälsosam före coronavirusets utbrott men att revideringen inte gör mycket för utsikterna.

Statistik som hittills inkommit för april pekar mot ett BNP-tapp på runt 10 procent i det andra kvartalet, mot det första kvartalet, anser Nordea inför att SCB släpper sin nya månatliga BNP-indikator för april den 8 juni.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -